Här flockades fondspararna i juni
Avanzas privatekonom Felicia Schön noterar att det har varit en slagig månad på Stockholmsbörsen med ett par procents negativ utveckling. Hon menar att spararna verkar inta en defensiv ställning, till skillnad från maj månads ökade riskvilja. Dock påpekar hon att junis näst sista vardag infaller ovanligt tidigt och att allt månadssparande som sker i samband med lön är inte synligt i statistiken ännu.
Avanzas fondsparare köpte under månaden globalfonder, Sverigefonder och räntefonder utfärdade i svenska kronor.
”Trots Riksbankens historiska agerande i maj när de tog ledartröjan för räntesänkningscykeln har svenska kronan, tvärtemot från vad många befarade, stärkts med runt 4 procent mot såväl euron som dollarn under de senaste två månaderna. Det är inte omöjligt att det dessutom finns en stark förväntan om att kronan kommer stärkas än mer i närtid, vilket rimligtvis är en bidragande faktor till att köpen i räntefonder i svenska kronor ökar explosionsartat – medan räntefonder i såväl euro som dollar istället nettosäljs. En annan faktor som spelar in är givetvis att Sverige faktiskt har påbörjat sin räntesänkningscykel, vilket påverkar räntefondernas avkastning positivt, medan flera andra länders centralbanker signalerar att de avvaktar”, säger hon och fortsätter:
”Den starka optimismen för den svenska marknaden blir också tydlig i det faktum att andelen fondkronor som går till Sverigefonder och investmentbolagsfonder ökar, samtidigt som fondspararna minskar nettoköpen i Nordamerika och Europa. Det kan också vara så att spararna är försiktigt inställda till omvärldens marknader med tanke på att de taktat på otroligt starkt jämfört med hemmaplan trots att det fortfarande enbart är förväntningar om räntesänkningar som driver på utvecklingen, och inga faktiska räntesänkningar.”
Hos Nordnet är det tvärt emot just USA som har dragit till sig spararnas intresse.
Nätmäklarens sparekonom Frida Bratt menar att detta kan kopplas samman med att börserna i Europa under månaden präglades av oro sedan Frankrikes president Emmanuel Macron utlyst nyval.
”Fem av de tio mest nettoköpta fonderna hos Nordnet i juni är fonder med stor exponering mot USA. Två av dem är rena USA-fonder, men vi ser också ett stort fokus på global- och teknologifonder. Den gemensamma nämnaren är förstås techjättarna”, säger hon.
Spararna dumpar Kinafonder
Hos såväl Avanza som Nordnet är Kina och Japan i fokus för månadens säljlistor.
”Förra månaden var just Kinafonder en av de fondkategorier som ökade mest på den nettoköpta sidan, men det var minst sagt en kortlivad trend då de nu toppar listan över mest sålda. Det förvånar mig inte då det varit mycket skriverier i svensk media kring ett potentiellt handelskrig mellan EU och Kina. Samtidigt är det val i USA i höst som också kan komma att påverka handelsrelationerna med Kina. Denna typ av osäkerhetsfaktorer är en vanlig anledning till att man väljer bort exponering mot vissa regioner”, säger Felicia Schön.
”Den kinesiska börsen har haft det tungt i år av flera skäl. Konjunkturen sviker, fastighetsmarknaden är fortfarande ett orosmoln och den politiska risken är numera mycket tydlig. Spararna överger Kinafonder, men fortsätter däremot att köpa bredare tillväxtmarknadsfonder”, säger Frida Bratt.
LÄS MER: Första steget i nya fondtorget klart - så ser det ut
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.