Aktiespararna

Här ligger blankarna back

Av Göran Lind
22 november 20231 min lästid
Kursrusningar får positionerna att blinka rött .Foto: Shutterstock
Blankning har varit framgångsrikt de senaste åren. Snabba kursuppgångar i några av blankarnas favoritbyten har dock fått positionerna rejält på minus.

Blankning, att försöka tjäna pengar på att aktiekursen ska falla, har varit en ofta framgångsrik taktik på de senaste årens svajiga Stockholmsbörs. Men det finns också exempel där blankarna bränt sig rejält.

Bränd på Balder

Tittar man på börsens mest blankade aktier, där 5% eller mer av aktiekapitalet är blankat, finns framför allt två bolag där blankarna har fått se rejäla vinster förvandlas till förlustmiljoner de senaste veckorna. Den ena är fastighetsbolaget Balder som klättrat 36% på en månad på ökad ränteoptimism, det andra är tillväxtbesvikelsen Sinch som med ny ledning väckts till liv och stigit 43%.

Blankarna ligger i snitt 18,7% minus i Balder och 16% back i Sinch. Spekulationerna att kursraketen Fortnox ska få en större rekyl nedåt har inte heller varit lyckosamma, här ligger blankarna back 16,5%.

Bingo i Hexatronic

Bästa bettet är inte oväntat serievinstvarnaren Hexatronic, här har blankarna just nu en snittavkastning på 63,5%. SBB är tvåa med 58,6% och Viaplay, vars aktie fallit med 86% i år, tredje bästa position med 46% i avkastning.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig