Aktiespararna

Här ökar bostadspriserna mest

Av Göran Lind
9 april 20242 min lästid
Södermalm i Stockholms innerstad.
Bostadspriserna är på väg upp. Men var ökar de mest? Aktiespararna har tittat på de större kommunerna och stadsdelarna för att hitta årets vinnare på bostadsmarknaden. En trendkänslig del av Stockholm toppar.

Under mars steg priserna på bostadsrätter med +1,8% och villor med +1,1% i Sverige, enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Därmed har pristrenden varit stigande under hela första kvartalet i år.

Men prisförändringarna skiljer sig åt mellan olika områden. Aktiespararna har tittat på vilka större kommuner och stadsdelar i storstäder som har haft störst prisförändringar under årets tre första månader (minst 300 försäljningar ska ha gjorts för högre statistisk säkerhet).

Södermalm ökar mest

Tittar man på bostadsrätter är trenden ganska tydlig. Teorin säger att priserna rör sig först i de mest centrala delarna i storstäderna, så är också fallet under första kvartalet i år. Störst prisökning noterar Södermalm i Stockholms innerstad med 3,5%, även andra stadsdelar i centrala Stockholm har ökat mer än rikssnittet – Östernalm och Vasastan är +2,3%. Undantaget är Kungsholmen där priserna stått stilla (+0,1%).

Flera områden nära innerstäderna visar också på en stark bostadsmarknad. Örgryte-Härlanda i Göteborg och Sundbyberg i Stockholm är med +3,4% delad tvåa totalt efter Södermalm. Därefter kommer Solna med +2,7%.

Bland medelstora städer är utvecklingen mer blandad. Norrländska städer som Umeå (2,5%) och Sundsvall (2,4%) går bra, möjligen som en spridningseffekt av näringslivsexpansionen i delar av norra Sverige. I södra Sverige finns däremot en del förlorare, de största är Västerås (-3,2%) och Norrköping (-2,6%)

På villamarknaden är det endast två kommuner där det gjorts 300 försäljningar eller fler under första kvartalet. Stockholm, +1,8% och Göteborg + 0,7%.

Här ökar bostadsrättspriserna mest Q1

Södermalm +3,5%

Sundbyberg +3,4%

Örgryte-Härlanda +3,4%

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Marknadsnyheter

Dela med dig