Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-07

Här radas skandalerna upp

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 11-12 2019

Spektakulära fall i finansbranschen är tacksamma ämnen för dokumentärfilmare. Men komplexa härvor och stora pengar är också svårt att berätta om i genrens standardformat. Här är några av de mest populära finansdokumentärerna.

Under HQ-rättegången våren 2016 följde ett filmteam händelserna i Stockholms tingsrätt. Bankens­ fall och de bittra strider som d­ärefter utspelade sig i hjärtat av den svenska finansbranschen var givetvis som gjort för en dokumentärfilm. Produktionsbolaget hade redan fått SVT intresserade.

Men på hösten samma år fick planerna­ ett abrupt slut. Detta sedan Mats Qvibergs rådgivare släppt en dold inspelning där ­dokumentärfilmaren diskuterade­ huruvida han kunde få en ­ekonomisk ersättning från ­Qviberg för att få honom att framstå i bättre dager i filmen. Produktions­bolaget påstod att diskussionen ­egentligen handlade om något annat men skrinlade snabbt planerna på grund av "förtroendeproblematik".

HQ-exemplet är bara ett i raden där dokumentärfilmare försökt att skildra en spektakulär händelse i efterhand. Inte minst i USA så verkar varje bolagsskandal yngla av sig minst en dokumentärfilm. Ibland är det riktigt sevärt men ofta fastnar filmen i standardupplägget med personer som i efterhand berättar om uppgång och fall och hur den bistra sanningen till sist kom fram i ljuset. Helst kryddat med allehanda excesser i form av lyxkonsumtion och girighet.

Den som är intresserad av detaljerna får dock ofta ut mer av en bok eller ett domstolsdokument. Dokumentärens begränsade format gör att komplexa förlopp ofta måste förenklas eller kokas ner till kortare sammanfattningar.

Bland de amerikanska klassikerna finns "Enron: The smartest guys in the room", om energ­ibolaget som förvandlades till ett högriskkasino, och Oscar-vinnande "Inside Job" där Matt Damons röst ledsagar tittaren genom upprinnelsen till den stora finanskrisen 2008.

Några som försökt sig på andra ingångsvinklar än det traditionella dokumentärupplägget är Johan Norberg och Martin Borgs som med filmen "Överdos" från 2010 tog avstamp i finanskrisen men blickade framåt och varnade för konsekvenserna av de gigantiska statliga stödåtgärderna.

Även dokumentärmästaren Tom Alandh har använt sin ­speciella metod för att skildra affärsmän av olika slag. Han var tidigt ut med att porträttera "stålmannen" Karl-David Sundberg som med bakgrund på SKF började göra egna internationella affärer och "rufflaren" Ulf Berner som lurade skjortan av de flesta när han skulle finansiera sitt stora intresse för travhästar på 1970- och 80-talen.

I båda fallen återkom Alandh flera gånger till huvudpersonerna som båda fick uppföljande filmer gjorda om sig. Ulf Berner hade han kontakt med in i det sista.

– Det kändes som om han skulle kunnat lura en hel värld om det var så, men samtidigt hade han en sorts självdistans och enorm och slagkraftig humor. För mig är det dessutom existentiellt intressant att ha sett och följt honom från att en gång ha ägt allting, till att inte ha någonting och sitta på ett ålderdomshem i Mölndal och vara sjuk, berättade Tom Alandh i Expressen efter Ulf Berners död.

När man ger sig på jakt efter äldre svenska dokumentärer, som Trustor-filmen, inser man snabbt att många inte går att få tag i längre. Ibland dyker gamla produktioner­ upp på play-kanalerna och i vissa fall kan bibliotek ha någon dvd-kopia men i annat fall får den intresserade tittaren sätta sitt hopp till inofficiella uppladdningar på Youtube och liknande tjänster.

Att dokumentärgenren kommer att vara fortsatt fylld med skandaler från finansbranschen och näringslivet i stort är ingen svår gissning. En av det senaste årets mest spektakulära filmer på området är "The Kleptocrats" som berättar historien om 1MDB-fonden där Malaysias toppskikt, Goldman Sachs och Hollywood-produktionen ”Wolf of Wall Street” bara är några av ingredienserna i en hejdlös pengarullning­ signerad den tidigare okände affärsmannen Jho Low. Han hävdar­ själv att han är helt oskyldig och har via advokater försökt stoppa visningarna. The Kleptocrats går dock att se via olika streamingtjänster.

När Allra-rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt i oktober fanns också ett filmteam på plats. Det ryktas om att en dokumentär planeras om det snabbväxande ­bolaget som blev en miljard­förvaltare i premiepensionss­ystemet innan myndigheterna slog till. Men hittills har ingen produktion bekräftats officiellt så det återstår att se vad slut­resultatet blir.

FAKTA

Dokumentärtips

The China Hustle (2017)

Ett måste för den som är intresserad av noteringsspelet på aktiemarknaden som numera är globalt sammanlänkat. Skildrar hur en rad okända kinesiska bolag får nytt liv på börsen i USA genom köksvägsnoteringar som säljs in till investerare med rosiga analyser från olika banker och rådgivare. Löftena om framgångsrika affärer i Kina och stora lokala industritillgångar visar sig dock bara vara blå dunster. Får en extra tvist när blankare får upp ögonen för fenomenet och beslutar sig för att sätta tänderna i de uppskruvade aktierna. Går att se på Netflix.

Vad hände med rufflaren? (2004)

Tom Alandh återvände till affärsmannen och travälskaren Ulf Berner som då var handikappad och levde i det närmaste utblottad. Annat var det på 1970-talet och början på 80-talet när Berner levde internationellt jetset-liv med privatflyg och en lång rad travhästar i stallet. För finansieringen stod en småländsk faner­fabrik som snart drevs i konkurs med gigantiska skulder. Går att se på SVT:s Öppet arkiv.

Skribent: Per Agerman.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.