Här ska du lägga pengarna - om du är trött på börskaoset
Börsras, stigande boräntor och dyrare bensin, el och mat, har uppenbarligen gjort hushållen mindre benägna att ta risk. Många känner också ett behov av att bygga upp en buffert.
Enligt statistiska centralbyrån, SCB, var hushållens nettoinsättningar på bankkonto nämligen rekordhögt under det andra kvartalet i år och uppgick till 97 miljarder kronor.
Det är mer än nettoinsättningarna under första kvartalet 2020, då coronapandemin bröt ut. Och enligt SCB hade vi hela 2 670 miljarder kronor på bankkonton i augusti i år.
Samtidigt innebär den höga inflationen på runt 9 procent att bankkonton inte heller är en ideal parkeringsplats för pengar – särskilt inte storbankernas nollräntekonton.
Men ska man ändå ha pengar på bankkonto, ger nischbankernas relativt sett högre inlåningsräntor en viss kompensation för inflationen, menar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
”Nischbankerna ger högre sparränta än storbankerna av flera skäl. Dels använder nischbankerna ofta inlånade pengar till privatlån (blancolån utan säkerhet, reds anm) som ger en högre ränta, dels måste de erbjuda högre sparräntor för att locka kunder från storbankerna”, säger Sahlberg och fortsätter:
”Storbankerna är fortfarande oerhört dominerande. De har nästan alla våra sparpengar och behöver inte konkurrera med högre sparräntor. Dessutom kan storbankerna väldigt enkelt låna av Riksbanken.”
Särskilt när det gäller ”rörliga” konton – alltså konton med fria uttag och bibehållen ränta – är nischbankerna konkurrenskraftiga, menar Christina Sahlberg.
”För storbankerna – som vill låna ut spararnas pengar till bolånekunder – blir det knöligt med fria uttag. Så storbankerna kommer aldrig att komma upp till nischbankernas räntenivåer på rörliga konton. Mitt råd till alla som har sparpengar på storbankernas konton eller lönekontot, är att öppna ett konto hos en nischaktör. Alla dessa aktörer har idag insättningsgaranti från staten upp till 1,05 miljoner kronor. Har man mer pengar än så är det bara att öppna fler konton hos fler banker.”
För närvarande ligger Ikano Bank och PRA Spar högst med en ränta på 1,85% på konton med fria uttag.
Ikano Bank har på grund av den relativt sett höga inlåningsräntan fått en så stor tillströmning av sparkapital att man bett Compricer tillfälligt ta bort banken från jämförelselistan.
”Sedan finns det många nischaktörer som höjt inlåningsräntan till mellan 1,70 och 1,80%.”
Bland de svenska storbankerna ligger Handelsbanken bäst till med ”rörliga” konton (fria uttag med bibehållen ränta) med räntor på mellan 0,50 och 1,35%.
Den som kan tänka sig att låsa in sparpengarna på ett bankkonto i tre månader kan få lite högre ränta. Här ligger Aros Kapital och Bluestep bäst till med en ränta på 1,9%. Lås in pengarna på ett år och Bluestep och Marginalen bank ger räntor på 2,90 respektive 2,85 procent.
Vissa banker ger också högre räntor vid mer pengar på kontot.
Källa: Compricer