Aktiespararna

Här stiger huspriserna mest

Av Elin Hanspers
13 december 20232 min lästid
Den senaste tremånadersperioden steg småhuspriserna jämfört med perioden innan, här är de län och större kommuner där priserna steg mest.

Under den senaste tremånadersperioden, september till november, steg småhuspriserna med 1% jämfört med föregående tremånadersperiod. Det skriver SCB.

I 12 av landets 21 län steg priserna, som mest steg de i Gotland, med 8%, följt av Örebro, med 6%, och Dalarna, med 3%.

I 5 av landets län sjönk priserna och som mest föll de i Västerbotten, med 5%, följt av Södermanland, med 2%. I Uppsala, Blekinge och Värmland sjönk priserna med 1%.

I storstadsområdena Stor-Göteborg och Stor-Malmö steg priserna med 1% medan de låg stilla i Stor-Stockholm.

Sett till landets större kommuner steg priserna som mest i Skövde, med 9%, följt av Gotland, med 8% och Lund, Örebro och Luleå, med uppgångar på 6%.

Störst nedgångar noteras i Trollhättan, på 10%, följt av Karlskrona och Skellefteå på 7% och Botkyrka, Uddevalla samt Örnsköldsvik på 5%.

Dystra siffror på årsbasis

På årsbasis, alltså jämfört med motsvarande period föregående år, sjönk småhuspriserna i Sverige med 7% den senaste tremånadersperioden. Samtliga län förutom Gotland, där priserna står stilla, noterar sjunkande priser. Mest sjönk priserna i Södermanland och Västerbotten, med 11%, följt av Jönköping med 10% och Uppsala med 9%.

I Stor-Göteborg föll småhuspriserna med 9%, i Stor-Malmö med 8% och i Stor-Stockholm med 7%.

Det är bara två av landets större kommuner som noterar uppgångar på årsbasis. I Luleå steg priserna med 6% och i Skövde med 2%. Gotland noterar oförändrade priser.

Mest sjönk priserna på årsbasis i Skellefteå, med hela 17%, följt av Eskilstuna, med 15% och Falun, Karlstad, Trollhättan och Haninge, med 13%.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig