Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-01

Hatade sektorn tar revansch

wysiwyg_image

Fortsatt osäkert börsklimat

September är historiskt en svag börsmånad och så även detta år med nedgångar på dryga 6 procent om vi ser till Stockholmsbörsens breda index. Ränte- och inflationsoro varvas med Kina- och konjunkturoro och bolag med högre värderingar har överlag haft det extra motigt med nedgångar omkring 20 procent.

Men någon vinnare finns det alltid och när börsen ska summeras för innevarande vecka hittar vi en lite hatad sektor i topp.

Africa Oil och Tethys Oil (+14 respektive +10 %)

Oljeaktier har haft det motigt på börsen senaste åren med ett utbrett hållbarhetsfokus (många som inte längre vill eller får investera i miljöovänliga bolag) samtidigt som pandemin vållat enorma problem med kraftiga efterfrågebortfall och fallande oljepriser. Men nu är läget annorlunda.

Den gemensamma nämnaren för bägge dessa aktier är att de får stöd av ett oljepris som stigit 50 procent i år där ett fat olja nu kostar 80 dollar fatet.

Varför denna uppgång i oljepriset?

wysiwyg_image

Dels då efterfrågan kommit tillbaka starkt när världen åter öppnar upp. Vi ska komma ihåg att behovet av olja alltjämt är väldigt stort världen över och får nog ses som den viktigaste råvaran för att smörja de ekonomiska hjulen.

Kraftigt minskat utbud

Dessutom har utbudet kommit ner ganska kraftigt senaste åren av flera anledningar. Ett tidigare kraftigt överutbud (mycket på grund av fracking i USA) ledde till väldigt låga oljepriser för några år sedan, vilket innebar att många riggar slogs ut för att priserna blev för låga och då gick helt enkelt inte kalkylerna ihop, det var inte längre lönsamt att utvinna olja för aktörer med höga produktionskostnader.

Efter detta var det många riggar som aldrig öppnade upp igen, kanske delvis då ESG-trenden bara vuxit sig starkare, och sen fick vi en pandemi som fullständigt sänkte sektorn och där ännu fler riggar slogs ut.

Med andra ord, att utbudet har kommit ner kraftigt senaste åren samtidigt som efterfrågan nu kommer tillbaka medför ett kraftigt stigande oljepris.

Varför denna uppgång i just dessa aktier?

Bolagsspecifikt handlar det i Tethys fall om att man har kommunicerat utökade aktieåterköp medan det i Africa Oils fall handlar om en erhållen utdelning på 75 miljoner dollar ifrån ett delägt bolag. Två positiva nyheter som fått köpare att strömma till dessa två tidigare oälskade aktierna. Aktier med väldigt låg värdering, rimligen som en direkt konsekvens av hållbarhetstrenden.

Bioarctic (+18 %)

wysiwyg_image

I början på veckan kom forskningsbolaget med positiva besked att bolagets partner Eisai påbörjat inlämnande av ansökan för marknadsgodkännande till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för lecanemab mot tidig Alzheimers sjukdom.

Som en direkt följd av detta kom Carnegie ut med en rejäl höjd riktkurshöjning, från 165 kr till 225 kronor med en upprepad köprekommendation och där analyshuset höjde sannolikheten för lansering till 80 procent.

Veckans förlorare

wysiwyg_image

Betsson (-19 %) och Kindred (-14 %) pressas av regulatoriska orosmoln i Nederländerna, orosmoln som även fått analyshusen att sänka aktierna.

Probi (-17 %) fortsätter falla, denna vecka utan någon speciell anledning såvitt undertecknad kan se, och noterar att aktien nu är halverad sedan toppen för tre månader sedan.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.