Aktiespararna

Helena Helmersson avgår som vd för H&M

Av Eric Emanuelsson
31 januari 20242 min lästid
Helena Helmersson slutar som vd för H&M och lämnar på dagen.Foto: TT
Helena Helmersson avgår med omedelbar verkan som vd för H&M och kommer att ersättas av Daniel Ervér. "Det har dock stundtals varit en krävande tid för mig personligen och jag känner nu att det är dags att lämna vd-rollen", säger Helmersson i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet skickades ut klockan 08.00 på onsdagsmorgonen, strax före klädjättens bokslut som kom in under förväntan.

Helena Helmersson avgår som vd för H&M med omedelbar verkan, efter fyra år på posten.

"Stundtals varit en krävande tid"

"Det är med blandade känslor som jag har meddelat styrelsen mitt beslut att lämna vd-rollen", säger hon i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

"Jag är mycket stolt över vad vi de senaste åren tillsammans har åstadkommit under denna intensiva tid då vi navigerat igenom en pandemi och flera geopolitiska och makroekonomiska utmaningar. Det har dock stundtals varit en krävande tid för mig personligen och jag känner nu att det är dags att lämna vd-rollen, vilket självklart inte varit ett lätt beslut".

Kvartalsrapporten som kom in under förväntan och beskedet om Helmerssons avgång får H&M-aktien att rasa över 8% i den inledande handeln.

Ersätts på dagen av Daniel Ervér

Helena Helmersson ersätts på dagen av Daniel Ervér, som har arbetat inom H&M-gruppen i 18 år. Han kommer närmast från rollen som ansvarig för varumärket H&M.

"Jag är både hedrad och väldigt glad över styrelsens förtroende och motiverad och ödmjuk inför uppgiften. Tillsammans med alla engagerade kollegor ska vi fortsätta att skapa oslagbart värde för våra kunder och lönsam tillväxt. Vårt fokus är som alltid att erbjuda våra kunder den bästa kombinationen av mode, kvalitet, pris och hållbarhet i en inspirerande och attraktiv shoppingmiljö", säger Daniel Ervér i en kommentar.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig