Aktiespararna

Hemliga spelet bakom bolaget Myfc:s konkurs

Av Annelie Östlund
13 januari 202316 min lästid
Det var ”iscensatt och noga planerat”, hävdar en grupp aktieägare som förlorade mångmiljonbelopp på noterade Myfc:s konkurs. Så här gick det till när bränslecellbolagets tillgångar hamnade hos affärsmannen Kenth Öhlin.

Skummar man bara igenom pressreleasen som First North-listade Myfc publicerar i oktober 2021 får man en känsla av att bolaget tuffar på mot målet – att övergå från utvecklingsprojekt till massproduktion.

”Myfc säkerställer finansiering för genomförandet av sina två proof-of concept-projekt”, meddelar bolaget med vd Michael Glantz och styrelseordföranden Ulf Henning i spetsen.

Bränslecellbolaget har precis tagit in två viktiga order för utvecklingsprojekt inom segmenten intralogistik och softmobility. Dels från premiumbilstillverkaren Porsche, som ska använda teknologin i automatiska lagerrobotar på sitt logistikcenter i Leipzig, dels från en stor japansk tillverkare av cykelsystem med en global marknad.

”För att säkerställa arbetet i projekten har vi tagit in 15 miljoner i extra kapital i form av ett lån”, förklarar Michael Glantz.

Vad pressmeddelandet inte avslöjar

Vad bolagets ledning inte avslöjar är att lånet på 15 miljoner kommer från en av bolagets större aktieägare – Kenth Öhlins bolag K Öhlin Holding AB. Och att ledningen precis pantsatt patenten EP1810357 och EP2201631 som en konkursförvaltare något år senare ska beskriva som bolagets ”huvudsakliga tillgångar”.

Vad som inte heller är känt för det stora aktieägarkollektivet är att Kenth Öhlin och den andra storägaren, tillika före detta styrelseledamoten, schweizaren Alex Guy, är som hund och katt.

Alex Guy lånade nämligen drygt 70 miljoner kronor av Kenth Öhlins bolag i februari – och har inte betalat tillbaka.

Pengarna skulle enligt en överenskommelse dels användas för att köpa ut Alex Guys partner, schweizaren och Myfc:s tidigare ordföranden Markus Hermanek, från Myfc.

Dels behövde Alex Guy pengar för att ”kunna fullfölja sina förpliktelser avseende gjord nyemission i nämnda bolag”, som det formuleras i en stämningsansökan inlämnad till Attunda Tingsrätt i slutet av juli 2021.

Alex Guy hade alltså lovat att förse bolaget med kapital i en nyemission, men inte haft pengar.

Av pressmeddelandet som publiceras i oktober 2021 framgår också att bolaget är i behov av mer långsiktig finansiering.

”Då vi nu fått bevis på att vår teknik är hållbar arbetar styrelsen nu med att förstärka bolagets kapitalbas. Hur detta kommer att genomföras är under utvärdering och meddelas när så sker (…)”, meddelar ordförande Ulf Henning.

I januari 2022 får marknaden veta att Myfc lyckats attrahera ”en internationell investerargrupp” som ska gå in med cirka 33 miljoner kronor i en riktad emission.

Emissionen innebär en utspädning om cirka 15% och skälet till att bolagets styrelse inte ber samtliga aktieägare om pengar sägs bland annat vara att en riktad nyemission innebär en snabbare process.

Vad marknaden inte får veta är att den ”internationella investerargruppen” är bolaget AKP AG med Alex Guy i spetsen.

Myfc:s styrelse riktar alltså nyemissionen till en person som tagit lån för att klara en tidigare nyemission, och som är stämd av en annan storägare – Kenth Öhlin.

Pengarna dröjer

Att Myfc:s styrelse och ledning skulle vara ovetandes om Alex Guys och Kenth Öhlins tvist är inte särskilt troligt. Inte minst med anledning av att Kenth Öhlin har en man i Myfc:s styrelse, Johnny Bräster, som under många år haft olika roller i Öhlins bolagssfär.

Avtalet om den riktade nyemissionen är daterat 22 januari 2022. Dagen då transaktionen skulle vara klappad och klar – den 14 februari – kommer och går utan att de 33 miljoner kronorna betalas in.

Även mars passerar utan att pengarna trillar in, och utan att det stora aktieägarkollektivet informeras. Den absoluta majoriteten av ägarna tror alltså att kapitalbehovet för tillfället är löst.

I april kommer Alex Guy och Kenth Öhlin fram till en förlikning som säger att den förstnämnda ska betala den sistnämnda närmare 60 miljoner kronor plus ränta. Alex Guy ska dessutom föra över 25 miljoner aktier i Myfc till K Öhlin Holding.

Enligt domstolsdokumenten har Alex Guy redan under första kvartalet 2021 överfört 15 miljoner aktier till Kenth Öhlin, som då officiellt hade 5,25 miljoner aktier enligt Holdings. Lägger man till ytterligare 25 miljoner aktier summerar det till 45,25 miljoner aktier – vilket motsvarar cirka en fjärdedel av bolaget.

Men att Öhlin kontrollerar* så stor andel av bolaget är inte känt enligt ägartjänsten Holdings. Enligt Holdings äger Kenth Öhlin bara 3% av aktierna. Öhlin har heller ingen skyldighet att flagga för aktierna eftersom flaggningsreglerna inte gäller för bolag listade på First North.

Enligt obekräftade uppgifter betalar Alex Guy inte in det överenskomna beloppet till Kenth Öhlin.

Klart är dock att det bolag som Guy företräder – AKP AG – inte betalar in emissionslikviden till Myfc. Denna för aktieägarna så avgörande information går styrelsen inte skyndsamt ut med. Tvärtom. Styrelsen skjuter på publiceringen av första kvartalets delårsrapport från 29 april till den 13 maj. Dagen innan delårsrapporten ska publiceras i maj skjuts den upp igen – denna gång till den 31 maj.

Först den 20 maj – mer än tre månader efter det att emissionslikviden skulle ha landat på kontot – meddelar bolaget att pengarna inte kommit in.

Pressreleasen kablas ut lagom till eftermiddagsfikat och många aktieägare som inte är insiders, sätter sannolikt kaffet i vrångstrupen. För plötsligt talar styrelsen om att bolaget befinner sig i en ”akut likvid situation” och därför har tagit ett kortsiktigt lån på 15 miljoner kronor ”från en av företagets största aktieägare K Öhlin Holding AB.”

Aktieägarna: Ett skambud

Här får aktieägarna veta att Öhlin lånat ut 15 miljoner. Men att Myfc har en total skuld om 30 miljoner kronor till K Öhlin Holding – samt att Kenth Öhlin passerat Alex Guy och nu är bolagets största ägare – är inte känt.

Ännu en avgörande detalj som inte kommuniceras är att lånen från K Öhlin Holding enligt avtal ska återbetalas den 30 juni.

I pressreleasen skriver styrelsen också att: ”Arbetet med en alternativ långsiktig finansiering pågår.”

Men detta stämmer inte, enligt ett upprört aktieägarkollektiv, som bestämmer sig för att försöka rädda bolaget.

Av ett dokument som ägargruppen senare ska lämna in till tingsrätten framgår: ”Styrelsen har inte i direkt anslutning, före eller efter den uteblivna riktade emissionen, begärt in nytt kapital från befintliga aktieägare för att på så sätt lösa kapitalbehovet. Aktieägarna har därmed inte fått chansen att ta ställning till att gå in med nytt kapital.”

Den 1 juni lägger K Öhlin Holding vad som många aktieägare uppfattar som ett skambud på Myfc. Budnivån motsvarar en negativ premie om 49% jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för aktien under de senaste 30 handelsdagarna. Aktiekursen rasar genast ned till budnivån.

Styrelsen skriver att Öhlin Holding fått genomföra en mycket ”begränsad” due diligence-undersökning och att budgivaren ”inte erhållit någon icke offentliggjord insiderinformation”.

Men att Kenth Öhlin inte har insiderinformation är en sanning med modifikation. I egenskap av långivare vet han exempelvis att båda lånen på totalt 30 miljoner kronor ska återbetalas den sista juni och att han då har möjlighet att begära bolaget i konkurs. Han vet också att han sitter på säkerheter i form av patenten.

Aktiespararen har tagit del av ett inspelat telefonsamtal under vilket Kenth Öhlin säger till en mindre aktieägare att han är säker på att få tillbaka sina utlånade pengar: ”För jag äger ju alla patent idag.”

”Är det hundra procent av patenten som du har?” frågar aktieägaren.

”Hundra procent av de som är något värda”, svarar Kenth Öhlin.

”Där sitter du ju safe i alla fall.”

”Ja”

Chockbeskedet

Den 27 juni meddelar K Öhlin Holding att investerare med cirka 31% av aktierna accepterat budet. ”Acceptfristen kommer inte att förlängas”, skriver bolaget i ett pressmeddelande och återkallar budet eftersom erbjudandets fullföljande är villkorat av att 90% av aktierna lämnas in.

Mot bakgrund av att Kenth Öhlin bjöd ”halva priset” – en budpremie på minus 49% – är resultatet inte särskilt överraskande. Möjligen hade fler lämnat in sina aktier om de vetat att budgivaren – K Öhlin Holding – om bara några dagar kan begära bolaget i konkurs.

Denna information får de först dagen efter det står klart att budet dras tillbaka. Då kommer Myfc:s styrelse med chockbeskedet: ”Bolagets kortfristiga lån förfaller till återbetalning den 30 juni 2022. Om ingen finansiering, om minst cirka 45 MSEK, inkommer avser styrelsen att denna vecka ansöka om att försätta Bolaget i konkurs.”

Av det inspelade samtalet mellan den mindre aktieägaren och Kenth Öhlin framgår att den senare inte har för avsikt att ge bolaget – eller snarare de 10 000 aktieägarna – någon respit.

Aktieägaren säger att en ägargrupp håller på att vaska fram nya investerare med mycket pengar.

”Min fråga till dig Kenth är om du kan tänka dig att göra anstånd på lånet i 30 dagar?”

Kenth Öhlin svarar att han är ”fed up”, att han inledningsvis trodde på ”schweizarna” men att det visat sig att de lovat runt och hållit väldigt tunt.

”Jag låter dem sätta det (Myfc, reds anm) i konkurs. Om det är idag eller imorgon. Sedan får vi se vad som händer.”

Och vad som faktiskt sedan händer är att Myfc:s ledning lämnar in konkursansökan sista juni – och sedan åker vd Michael Glantz till Hawaii.

Vd:n åker till Hawaii

Den 8 juli – mitt i semestertider – lägger konkursförvaltaren ut en annons om utförsäljning av Myfc:s tillgångar. Det ges en svarstid på en vecka. Under hela anbudstiden befinner sig Glantz på andra sidan Atlanten.

Varför åkte du till Hawaii dagarna efter konkursansökan? Det innebar ju att potentiella investerare – som visste mindre om bolaget än Kenth Öhlin – hade svårt att ställa frågor till dig om tekniken, patenten och dess möjligheter?

”Mina privata åtaganden har inte med Myfc eller någon konkurs att göra. Jag kan informera att jag var tillgänglig under hela min semester och svarat på alla frågor jag kunnat från enskilda aktieägare, intressenter och konkursförvaltare”, svarar Michael Glantz via mejl.

Men konkursförvaltaren Peter Roth reagerade på resan.

”Jag tyckte det var egendomligt att han åkte iväg. Jag visste att om jag skulle ringa så skulle det vara mitt i natten för honom – tidsskillnaden är 11 timmar. Min kontakt var med finanschefen. Men vd:s frånvaro sinkade inte mitt arbete”, säger han.

Och den uppretade aktieägaregrupperingen är kritisk. I en överklagan av konkursbeslutet som lämnas in till domstol skriver gruppen:

”Bolagets VD Michael Glantz gör sig oanträffbar genom att ta semester på Hawaii i ett skede då bolaget ansökt om konkurs och svarar inte på vare sig telefonsamtal, sms eller mail.”

Mitt i högsommaren, en svarstid på fem arbetsdagar, en vd som befinner sig på Hawaii – den arga aktieägargruppen tycker inte det är så konstigt att det enda ”skarpa” bud som konkursförvaltaren får in kommer från Kenth Öhlin.

Han bjuder via bolag 5 miljoner kronor utöver de 30 miljoner hans bolag redan lånat in till Myfc.

35 miljoner kronor kan jämföras med bolagets börsvärde vid tiden för det första lånet – cirka 240 miljoner kronor. Eller precis innan Myfc:s ledning i maj meddelade att emissionslikviden inte kommit in och att man tagit ett kortsiktigt lån av storägaren – 113 miljoner kronor.

"Iscensatt och noga planerat"

Aktieägargruppen som överklagar konkursbeslutet till domstol menar att undanhållandet av avgörande information till aktieägarna och styrelsens passivitet i kapitalanskaffningsfrågan under hela våren ”är iscensatt och noga planerat”.

”Upplägget gynnar och förenklar tydligt övertagandet av bolagets patent och värden för K Öhlin Holding AB till ett stort undervärde. Aktieägargruppens bedömning är att patenten är värda åtskilliga 100 miljoner sek utifrån den unika teknik och den miljardmarknad som finns för tekniken. Aktieägarna har sammanlagt investerat 600 miljoner sek i företaget för framtagandet av tekniken.”

Men att styrelsen agerat för att aktivt spela aktieägaren Kenth Öhlin i händerna förnekar tidigare ordföranden Ulf Henning, som mitt under budprocessen – i början på juni – meddelade att han avgår från Myfc:s styrelse på egen begäran.

”Under min tid i styrelsen har vi alltid arbetat och agerat med samtliga aktieägares intresse i fokus! Dina tankar är helt felaktiga, vilket jag förklarat för dig tidigare. Vi menar att vi följt de informationskrav som gäller för noterade bolag”, skriver han i mejl.

Aktieägargruppen misslyckas med att stoppa konkursen som fullföljs. Myfc:s vd Michael Glantz går över – sömlöst som det ser ut – till Kenth Öhlins nya bolag, Fuel Cell Technology Sweden. Han trivs med sin nya ägare.

”Det är en kapitalstark ägare, som är duktig på affärer och innovation. Det kan stötta oss på det sätt som behövs i den fas vi går in i”, säger han i en artikel som branschorganisationen FKG publicerar i slutet av november.

”Intresset är jättestort, och vi står precis inför att förbereda för volymproduktion.”

Tre frågor som styrelsen inte svarar på

Till Aktiespararen säger Michael Glantz att han ”alltid agerat i alla aktieägares intresse”.

Aktiespararen har förgäves försökt kontakta Alex Guy.

Kenth Öhlin meddelar att han inte är intresserad av att svara på frågor.

Styrelseledamoten Johnny Bräster, som under många år haft olika roller i Öhlins bolagssfär, avböjer att svara på en rad frågor som Aktiespararen har mejlat.

Tre frågor som Myfc:s styrelse inte svarar på:


  • Hur kunde du i egenskap av styrelsemedlem i Myfc gå med på att rikta emissionen i januari 2022 mot ett bolag – AKP AG – med Alex Guy som frontfigur? Alex Guy var vid det laget stämd till tänderna.
  • När 33 miljoner inte kom in i februari 2022 – hur kommer det sig att styrelsen väntade till 20 maj för att informera marknaden om att pengarna inte kommit in?
  • Varför meddelade styrelsen inte aktieägarkollektivet – i samband med Kenth Öhlins bud på bolaget – att Kenth Öhlin hade möjlighet att begära bolaget i konkurs den 30 juni 2022? Det hade rimligtvis påverkat aktieägares villighet att säga ja till budet.

Fakta Myfc

Myfc avnoterades från First North i juli 2022 efter att tingsrätten beslutat att försätta bolaget i konkurs. Bolagets var varsamt inom skalbara bränsleceller till eldrivna produkter. Myfc grundades 2005 och noterades i maj 2014 på NASDAQ First North Growth Market.


Dela med dig