Aktiespararna

Hexagons stenhårda svar mot blankarfirman: Allting är falskt

Av Eric Emanuelsson
2 augusti 20233 min lästid
Från vänster: Viceroys grundare Fraser Perring och Hexagons vd Paolo Guglielmini.  .
Hexagon kommenterar nu blankarfirman Viceroys rapport om bolaget. På 16 sidor tillbakavisar man samtliga anklagelser som falska och skriver att Viceroys rapport är "motiverad av blankarens önskan om att profitera på ogrundad spekulation".  Samtidigt kommer nyheten att Hexagons vd Paolo Guglielmini stortankar aktier i bolaget för 101 miljoner kronor. 

Det var för några veckor sedan som blankarfirman Viceroy, med grundaren Fraser Perring i spetsen, riktade kritik mot Hexagon i en ny rapport.

Blankarfirman skrev bland annat att Hexagon valt att rapportera omsättning hos förvärvade bolag som organiskt, i syfte att få siffrorna att verka bättre än vad de var.

Hexagons vd Paolo Guglielmini sa till Dagens Industri att Viceroys anklagelser "absolut inte" stämde och att Hexagons siffror rapporterats enligt praxis, nämligen att tillväxt i förvärvade bolag rapporteras som organisk först efter 12 månader.

Flera köpstämplar efter rapporten

Kort efter publicerade Hexagon sin Q2-rapport som inte mottogs väl av marknaden och aktien sjönk.

Samtidigt satte Handelsbanken, DNB, Swedbank och SEB köp på aktien.

Handelsbanken skrev i sin analys att:

”Den nye vd:n sade även att Hexagon kraftfullt tillbakavisar den rapport som en blankarfirma publicerat mot Hexagon, inklusive anklagelserna om felaktigt rapporterad organisk tillväxt. Bolaget kommer att släppa ett mer fullödigt svar inom några dagar, vilket vi tror kan bidra till att neutralisera blankarrapporten”.

Går till motattack och stortankar aktier

Nu skriver alltså Hexagon i en kommentar som att man "tillbakavisar alla anklagelser som falska och motiverade av blankarens önskan om att profitera på ogrundad spekulation”.

Man skriver även att:

"Anklagelserna som förs fram i Viceroys rapport bygger på påvisbara faktafel, felaktiga antaganden och ogrundade spekulationer" och att Viceroys siffror är "felaktiga och grovt felberäknade".

Ålandsbanken backar upp Hexagon och skriver i en morgonkommentar att fundamentan i bolaget är fortsatt starkt.

"Hexagon menar att siffrorna i tidigare rapporter är korrekta och att Viceroy har räknat fel på värdena för de individuella tillgångarna, liksom påverkan av valuta och konsolidering", skriver banken och avslutar med:

"Vi bedömer att fundamentan i Hexagon är fortsatt stark och bortser från det kortsiktiga brus som skapats genom en illa hopkommen blankarrapport".

Vd:n stortankar aktier

Samtidigt som rapporten släpps under onsdagsmorgonen så kommer också nyheten att Hexagons vd Paolo Guglielmini har köpt en miljon aktier i Hexagon till ett värde av 101 miljoner kornor. Säljare är Melker Schörling AB.

Dela med dig