Aktiespararna

Hisnade värderingar i haussad sektor

Av David Flatbacke-Karlsson
27 april 20185 min lästid

LÅNGLÄSNING: Enorma förväntningar sätter hård press på Faang-aktierna. Frågan är om de senaste nedgångarna är ett hack i kurvan eller början på en bubbla.

Termen ”Faang” har blivit frekvent använd i börsvärlden. Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google, som även går under namnet Alphabet, har levererat både kraftig tillväxt, ordentligt stigande aktiekurser och ritat om hela världskartan.

Totalt utgör gänget långt över 30 procent av tekniktunga Nasdaq-börsens lista över de 100 största bolagen i USA. Apple är störst med omkring smått otroliga 830 miljarder dollar i börsvärde.

Men på sistone har det varit desto turbulentare för bolagen. Mer än 200 miljarder dollar, motsvarande runt 1 700 miljarder kronor, har försvunnit upp i tomma intet på kort tid.

Liten arbetsro

Det framkom att företaget Cambridge Analytica läckt uppgifter om uppemot 87 miljoner Facebook-användare mot dess vilja – vilket satte vd:n och grundare Mark Zuckerberg på pottkanten och fick aktierna inom Faang-klustret, inte minst Facebooks egen, att falla tungt.

Mark Zuckerberg har varit på förhör hos den amerikanska senaten, men oron har inte hindrat bolaget från att tuffa på resultatmässigt. Rapporten för det första kvartalet 2018 visade en omsättning på 11,97 miljarder dollar som, precis som vinst per aktie, var mycket högre än väntat samtidigt som användartillväxten på daglig basis fortsatte att vara imponerande stark.

Facebooks aktie steg med 9,5 procent efter rapporten. Mark Zuckerberg har, åtminstone tillfälligt, fått en viss arbetsro. Nervositeten kring i vilken riktning bolaget är på väg är dock allt annat än över.

Ifrågasatt affärsmodell och trögare efterfrågan

Googles moderbolag Alphabet kom in med klart stabila kvartalssiffror och aktien steg inledningsvis i efterhandeln. Sedan föll den dock tillbaka med närmare 5 procent. Risker för ökade investeringskostnader sades vara skälet.

Alphabets affärsmodell har börjat att ifrågasättas i en klart större utsträckning.

Apple har ännu inte presenterat sin senaste kvartalsrapport. Den är planerad till 1 maj.

Efterfrågan har dock inte gått som på räls, vilket syntes i en svagare Iphone-försäljning i det första kvartalet som presenterades redan i februari. Apple är lägst värderad av Faang-aktierna med ett p/e-tal på nära 17.

Tillväxt som inte avtar

Den skyhöga värderingen, ett p/e-tal på omkring 261 för 2018, har legat Amazon i fatet. E-handelsjättens kurs har även tagit stryk av Donald Trumps Twitterutspel:

”Spelplanen måste vara rättvis. Jag ska titta på detta”, skrev presidenten som, enligt CNBC, ska ha gått till attack mot Amazon sex gånger på en vecka.

Amazons rykande, färska kvartalsrapport fick olyckskorparna att tystna och investeringsviljan att vakna till liv. Jeff Bezos världsimperium, som sägs dyka upp i Sverige på allvar under 2018, överträffade förväntningarna med råge.

Omsättningen ökade med 43 procent och uppgick till 51 miljarder dollar. Resultat per aktie summerades till 3,27 dollar, jämfört med analytikernas prognos på 1,27.

Integrationen av storförvärvet Whole Foods tycks gå bra och prognoserna för det andra kvartalet var högre än väntat. Amazons aktie steg med 6 procent i efterhandeln på torsdagen på Wall Street.

Pessimismen har ökat

Netflix är Faang-sektorns stora glädjeämne på sistone. En urstark prenumeranttillväxt fick aktien att rusa över 9 procent trots att både omsättningen och resultat per aktie låg inom Bloombergs analytikers konsensurprognoser.

Reed Hastings streamingkomets framfart för med sig en hög värdering. Aktien handlas till ett p/e-tal på 189. För ett tag sedan passerade Netflix industrikonglomeratet General Eletric i börsvärde.

Trots sina, sett ur ett längre perspektiv, fantastiska resor har Faang-aktierna mycket att bevisa framöver. Lättnadsrallyn har gått att skönja i Facebook, Amazon och Netflix, men den senaste tidens reaktioner tyder på att marknaden kräver mer för att låta sig övertygas av techbolagen.

Pessimismen ökar i investerarkollektivet inför värderingarna inom klustret. Oavsett hur imponerande tillväxt flera av bolagen bjuder på.

FAKTA

Faang-aktierna:

Amazon:

Börsvärde: 763 miljarder dollar.
P/e-tal: Cirka 261.
Kursutveckling (fem år): +483 procent.

Apple:

Börsvärde: 830 miljarder dollar
P/e-tal: 16,70.
Kursutveckling (fem år): +196 procent.

Alphabet:

Börsvärde: 710 miljarder dollar.
P/e-tal: 27,58.
Kursutveckling (fem år): +166 procent.

Facebook:

Börsvärde: 472 miljarder dollar.
P/e-tal: 21,77.
Kursutveckling (fem år): +544 procent.

Netflix:

Börsvärde: 133 miljarder dollar.
P/e-tal: 189.
Kursutveckling (fem år): +1 265 procent.

Dela med dig