Aktiespararna

Historisk utdelning: ”Stjärnorna stod rätt”

Av Nyhetsbyrån Direkt
1 februari 20183 min lästid

Flera faktorer talade till slut för att Lundin Petroleum skulle betala sin första utdelning efter att ha lagt 2017 bakom sig.

Det säger vd Alex Schneiter i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt apropå ett beslut som tog många bedömare på sängen.

"När vi tittar på vårt resultat för helåret så handlar det verkligen om ett rekordresultat. En riktigt stark produktion och låga verksamhetskostnader samt ett starkt kassaflöde. Dessutom har reservuppgraderingen av Edvard Grieg-fältet spelat roll till slut. Allt detta talade för en utdelning förutom de gynnsamma yttre förhållandena som stigande oljepriser", sammanfattar vd utdelningsbeslutet.

Oljebolaget delar nu ut 4 kronor per aktie, eller totalt 175 miljoner dollar, och siktar på att dubbla det nästa år till åtminstone 350 miljoner dollar.

"När Johan Sverdrup startar sin produktion i slutet av 2019 ska det finnas utrymme till att öka utdelningen ytterligare".

Beträffande just Johan Sverdrup-fältet förväntar sig Lundin-chefen uppdateringar kring fältet i samband med operatören Statoils kapitalmarknadsdag i London nästa vecka.

"Det är ju upp till Statoil att kommunicera men visst kan man vänta sig att det kommer en uppdatering kring Johan Sverdrup", säger Alex Schneiter som hyser optimism kring fältet och alltjämt tror på ytterligare kostnadsminsinkningar samt att stora fält tenderar att växa över tid.

Lundin-bolagets prognos om 74-82 tusen fat per dag i år, som innebar något av en mindre besvikelse att jämföra med analytikernas förväntningar på runt 81 tusen kommenterar vd:

"Tar man mittpunkten av det intervallet så hamnar man på 78.000 så det är inte så långt ifrån. Sen får vi se hur året utvecklar sig också".

Beträffande förvärv upprepar vd sitt budskap om att fokus är att växa organiskt men att dörren inte är stängd för köp.

Den internationella åklagarkammaren i Stockholm har fortsatt sin förundersökning mot individer kopplade till Lundin-bolaget gällande påstådd medverkan till brott mot folkrätten mellan 1997 till 2003 i Sudan. Och ett eventuellt åtalsbeslut skulle kunna komma snart enligt media.

Alex Schneiter vill inte spekulera i vad som skulle hända om han och ordförande Ian Lundin skulle åtalas.

"Vi är ju inte åtalade så det vill jag inte kommentera. Vi är övertygad om att inga representanter för Lundin begick några felaktigheter under tiden i Sudan", kommenterar vd:n.

Under Lundin Petroleums kapitalmarknadsdag nästnästa vecka i Oslo kommer oljebolaget bland annat att ge en prognos för verksamhetskostnaderna för 2018, produktionsuppdateringar samt berätta mer ingående om borrningsprogrammet för i år, enligt Alex Schneiter.

Lundin Petroleums aktie stiger 7 procent efter att bolaget överraskande fattat utdelningsbeslut och talat om en utdelningsdubbling redan nästa år. Kvartalsresultatet överträffade även förväntningarna.

Dela med dig