Aktiespararna

Hit riktas blickarna inför Fingerprints kvartalsrapport

Av Nyhetsbyrån Direkt
18 juli 20173 min lästid

De uppbyggda lagren väntas ha fortsatt att påverka Fingerprint Cards negativt under det andra kvartalet. Frågan är om problemen är över från och med tredje kvartalet och hur snabbt volymerna kommer tillbaka.

"Den svaga efterfrågan på fingeravtryckssensorer kommer troligen att kvarstå under andra kvartalet och kan ha en större effekt än konsensus verkar ha räknat med", skriver Carnegie i en analys. Investmentbanken, som har en säljrekommendation på FPC, ser en risk för en besvikelse.

Även Handelsbanken, som har rekommendationen öka på FPC-aktien, befarar att andra kvartalet blir svagt med tillägget att det samtidigt kan börja skönjas en viss ljusning.

"Vi ger rådet att behålla aktien genom ett svagt andra kvartal, och att investera i aktien om den faller under 30 kronor", skriver Handelsbanken i en analys.

Flera analytiker flaggar samtidigt för att marknadens förväntningar på Fingerprints andra halvår ligger för högt.

Arctic Securities, som rekommenderar sälj i FPC, konstaterar att konsensus räknar med en återgång till "normala" försäljningsvolymer i antalet enheter under andra halvåret.

"Efter att ha tittat på trenden i antalet lanserade smartphones med en sensor från Fingerprint Cards, tror vi att det kan finnas en risk i förväntningarna om en rejäl sekventiell tillväxt som väntas under andra halvåret", skriver Arctic i en analys.

Pareto kallar i sin tur andra halvårets utsikter för högst osäkra, då firman räknar med att lageruppbyggnaden i värdekedjan påverkar tillväxten negativt andra kvartalet såväl som tredje kvartalet.

Punkter i rapporten att hålla koll på:

* Är lagren i värdekedjan tillbaka på normala nivåer? Tidigare har vd Christian Fredrikson förväntat sig normala lagernivåer mot slutet av andra kvartalet.

* Andra kvartalets intäkter väntas landa på 859 miljoner kronor, en nedgång med 48 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol men 25 procent högre än första kvartalet, enligt SME Direkts sammanställning av sju analytikers prognoser.

* Rörelseresultatet väntas rasa till 155 miljoner (675), med en rörelsemarginal som sjunker till 18,0 procent (40,5).

* Kan FPC ge några signaler kring andra halvåret? Analytikerna tror, i alla fall enligt snittestimatet, att intäkterna återhämtar sig rejält till 1,6 miljarder kronor och att rörelsemarginalen kliver upp till 30-procentsnivån. Helårsestimatet för 2017 ligger på intäkter som faller 27 procent till 4,8 miljarder kronor och en rörelsemarginal som sjunker till 24,8 procent (38,8).

Analytikerkårens syn på FPC-aktien är blandad. Två har rekommendationen köp/öka, två har sälj/minska medan tre rekommenderar avvakta/behåll.

Rapporten väntas fredagen den 21 juli klockan 7.00. En telefonkonferens hålls klockan 15.00 samma dag.

Dela med dig