Aktiespararna

Hjälp oss att stoppa ISK-skatten

Av Redaktionen
29 september 20172 min lästid

På måndag är sista chansen att göra din röst hörd i lagstiftningsprocessen inför regeringens nya skattehöjning för ISK-spararna.

Visst är ISK fortfarande det bästa sättet för vanliga människor att kunna spara ihop till en ekonomisk trygghet.

Men det gör också skattehöjningen farlig.

En höjning av ISK-skatten två gånger under en mandatperiod avslöjar hur lättvindigt villkoren kan försämras under en längre sparhorisont – och riskerar att urholka förtroendet för ISK som sparform.

Att betrakta ISK-sparandet som en kassako för Robin Hood-skatt rimmar också illa med verkligheten.

Saldot på genomsnittskontot är 80 000 kronor – men till skillnad från höginkomstagare, som kan löneväxla, och aktieklippare, som kan lockas av möjligheterna till förlustavdrag i traditionella depåer, så finns det inga alternativ till ISK-kontot för vanliga människor, utöver bankernas nollräntor.

Den nya smällen mot ISK-spararna sker också i en tid när svenskarnas höga skuldsättning pekas ut som den stora risken mot samhällsekonomin av såväl riksbanken som IMF, EU-kommissionen, OECD och Europeiska systemrisknämnden.

Som ett av 19 inbjudna remissorgan kommer Aktiespararna att rikta hård kritik mot förslaget.

Men eftersom skattehöjningen kommer att drabba över två miljoner sparare vill uppmana dig att göra din röst.

Fram till klockan 17:00 måndagen den 2 oktober kan du skicka in ditt eget remissvar till regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S).

Sparare som tar ansvar för sin egen ekonomiska trygghet borde uppmuntras – och inte behöva känna sig oroliga för politiska försämringar.

Joacim Olsson, vd Aktiespararna, och Tove Zander, vd Unga Aktiesparare.

Dela med dig