Aktiespararna

H&M fortsätter att rasa: "Aktien ligger på slaktbänken"

Av Nyhetsbyrån Direkt
18 december 20173 min lästid

Nedgången fortsätter

Efter svaga försäljningssiffror rasade H&M-aktien med över 13 procent i fredags. Även denna vecka har börjat svagt och nedgången ser ut att fortsätta.

Nedgången för året kan summeras till över 32 procent.

Aktiespararnas börs- och makroanalytiker Christoffer Ahnemark, varför fortsätter nedgången för H&M-aktien?

- Efter det stora nedstället på 13 procent i fredags var det sannolikt många investerare som hoppades på att det värsta var över. Att det var den sista urblåsningen och därmed "köp på dippen"-läge, säger Christoffer Ahnemark och fortsätter: 

- Men den svaga trenden fortsätter under måndagen och nedgången idag beror på nedjusterade rekommendationer och riktkurser från analyshusen. Jag tror även att investerarna tänkt över situationen under helgen och beslutat sig för att sälja av sina positioner idag. Det ger fortsatt kurspress

När vänder det?

- Det är en mycket svår fråga. I vanliga fall brukar det ta en viss tid för marknaden att smälta negativa nyheter. I H&Ms fall handlar det även om att synen på bolaget och på företagsledningen har förändrats. Att gå från en tillväxtvärdering till en normalvärdering brukar ske under tumultartade förhållanden på börsen och så har det även blivit denna gång. Aktien ligger helt enkelt på slaktbänken just nu

- Men rent tekniskt är aktien kraftigt översåld, vilket brukar ge förutsättningar för en rekyl uppåt. Mitt huvudscenario är att kursen bör stabiliseras runt 160 kronor, men vem vet om det kommer fler negativa överraskningar?

Kan vara i behov av ny ledning

H&M kan även vara i behov av en ny ledning. Det säger fondbolaget Didner & Gerges frontfigur Henrik Didner till Dagens Industri.

"Inte sällan är det så att en ny ledning kan komma in med helt nya ögon och orka göra saker och ting som en gammal ledning inte har orkat göra. Det betyder inte alltid att den gamla ledningen är dålig, men det kan behövas en ny ledning som inte är belastad av gamla beslut. Det skulle jag nog tro kan behövas i det här bolaget", säger Henrik Didner med tillägget inkluderar vd-posten i uttalandet.

Didner och Gerges fonder äger knappt 17 miljoner H&M-aktier, vilket ger en nionde plats i ägarlistan. Det senaste året har Didner & Gerge köpt aktier i H&M för nästan 1 miljard kronor.

"Ledningen har inte riktigt tagit till sig omfattningen av hur omvärlden har förändrats, tyvärr. Man är uppenbarligen inte lika framgångsrik som man varit tidigare, och det har man inte riktigt reagerat på. Man har fortsatt öppna lite nya koncept som sägs vara framgångsrika och ha bra tillväxt, men ser man på vad som har hänt i bolaget de senaste åren så är utvecklingen totalt sett inte bra och marginalen har gått ned hela tiden och de har inte fått någon större utdelning - som det ser ut i alla fall - på satsningen på e-handel", säger Henrik Didner till Dagens Industri.

Redaktionen

Dela med dig