Du är här

2017-08-25

H&M och Volvo proffsfavoriter

wysiwyg_image

Vilken sektor på Stockholmsbörsen tror panelen kommer gå bäst på sex månaders sikt?

Trenden från tidigare månader är alltjämt intakt. Knappt 40 procent av experterna tror att industrirelaterat kommer gå bäst. 26 procent tror på bank och fastigheter.

Om vi zoomar ut och ser till vilken aktiemarknad globalt som tros gå bäst på sex månaders sikt har vi återigen Europa i topp med 34 procent av rösterna, 24 procent tror på Asien och dryga 13 procent tror på den svenska marknaden.

Vilka bolag är hetast bland expertpanelen att äga nästkommande två månader? Efter några månader med lite svalare inställning hos experterna har Volvo-aktien återigen seglat upp som storfavorit att leverera en god kursutveckling de närmaste månaderna. Nästan 10 procent av de tillfrågade tror nu på Volvo-aktien. Att aktien tidigare tappade i glans hos panelmedlemmarna var gissningsvis en direkt konsekvens av den fantastiska kursresa som gjorts om vi blickar tillbaka ett år. Men efter en kvartalsrapport som inte föll marknaden i smaken (främst hänförlig till en lägre rörelsemarginal än väntat), har aktien kommit ner på nivåer där den uppenbarligen ser intressant ut igen.

Vidare finner vi Hennes och Mauritz på andra plats med knappa 5 procent av rösterna och sen flertalet bolag som fått 2,5 procent av rösterna. Elekta, Nibe och Skanska för att nämna några.

Vad tror då panelen kring den svenska börsens utveckling kommande två månader? Precis som föregående månad är pejlingpanelens framtidstro tudelad. 34 procent tror att börsen ska upp mer än 3 procent, lika många tror på en nedgång med minst 3 procent och resterande tror på en relativt oförändrad börsutveckling.

Underskattar marknaden de komplexa Brexit-förhandlingarna och vad de kan få för effekt på övriga Europa? Det är en fråga pejlingpanelen fått besvara. Dryga 50 procent av de medverkande tror att marknaden underskattar detta.

Även de geopolitiska orosmolnen är fler än på länge, exempelvis vad som försiggår i Syrien och Nordkorea. Klarar marknaden att fortsatt vifta bort dem eller kan någon av dem fälla börsen under 2017? Dryga 63 procent tror inte att någon händelse av geopolitisk karaktär kommer kunna fälla börsen. Och visst kan vi bara konstatera att riskaptiten är fortsatt god på marknaden och där främst vinstgenereringen hos börsbolagen blir viktig under årets andra halva för att stödja de i många fall höga värderingarna.

Författare Carl-Henrik Söderberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.