Aktiespararna

H&M överraskar på uppsidan – aktien rusar

Av Redaktionen
17 september 20182 min lästid

Hennes & Mauritz försäljning ökade med 4 procent i det tredje kvartalet (juni-augusti), jämfört med samma kvartal året innan då försäljningstillväxten också var 4 procent.

Försäljningssiffran är exklusive valutakursförändringar och inklusive moms.

Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 1,9 procent.

Försäljningen exklusive moms uppgick till 55.821 miljoner kronor (51.229). Analytiker hade räknat med 54.023 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Logistikproblem

De problem som H&M hade under våren i samband med implementeringen av nya logistiksystem på några av koncernens viktiga marknader såsom USA, Frankrike, Italien och Belgien har haft en stor påverkan på försäljnings- och kostnadsutvecklingen i dessa länder under tredje kvartalet.

Det skriver H&M i samband med att bolaget presenterar en försäljningsökning i det tredje kvartalet på 4 procent i lokala valutor inklusive moms.

"H&M-koncernens fortsatta förändringsarbete, för att möta det stora skiftet i branschen, har bidragit till en successivt förbättrad försäljningsutveckling och ökade marknadsandelar på många marknader under tredje kvartalet", heter det vidare i pressmeddelandet.

Aktien rusar

Klockan 9.15 handlades H&M-aktien på nivåer runt 133 kronor, en uppgång på motsvarande 8 procent.

- Försäljningssiffrorna var utan tvekan ett steg i rätt riktning, men det är för tidigt för att hoppas på en vändning redan nu, säger Christoffer Ahnemark analytiker på Aktiespararen

Ska man köpa eller sälja nu?

- Först och främst väntar niomånadersrapporten om 10 dagar där besked ges kring marginalutvecklingen. Dessvärre är sannolikheten hög för att marginalen är fortsatt under press i och med stora realisationer och lageröverhäng, något som är känt sedan tidigare, säger Christoffer Ahnemark

- Aktien får en tillfällig studs nu, men för att uppgången ska vara varaktig krävs vinsttillväxt och en stabilisering i både marginalen och i försäljningsutvecklingen. Där är vi inte och tills dess är aktien fortsatt sårbar.

- Familjen Perssons uppköpsplaner är emellertid en joker i sammanhanget, där nya rykten nu börjat cirkulera i brittisk press, avslutar analytikern

Redaktionen/Direkt

Dela med dig