Aktiespararna

Hockeyproffs får lön – i bitcoin

Av David Flatbacke-Karlsson
15 december 20173 min lästid

Bitcoinlaget. Ett schweiziskt kryptovalutabolag får viktig roll i idrottsföreningen. Bild: Bitcoin Suisse.

Hysterin bara växer.
Kryptovalutan har tagit världen med storm.
Nu blir ett bitcoinbolag huvudsponsor till en hockeyklubb.

Bitcoins framfart har gett stort ramaskri i finansvärlden.

Nu äntrar kryptovalutan idrottsscenen.

Ett schweiziskt bitcoinbolag blir ny huvudsponsor till en dansk hockeyklubb – och tar över både arenanamnet och en av stjärnornas lönekostnad.

Bitcoin har varit ett av de absolut största samtalsämnena sett ur ett investerarperspektiv på sistone. Temperaturen runt kryptovalutan tycks bara stiga.

Nu står det klart att Bitcoin Suisse, ett schweiziskt bitcoinbolag, tar över rollen som huvudsponsor i danska ishockeyföreningen Rungsted Seier Capital.

Orten Rungsted ligger cirka fem mil norr om Köpenhamn. Avtalet med klubben, som är hemmahörandes i högsta divisionen ”Metal Ligaen”, är skrivet på tre år, skriver DI Digital.

Spännande förändringar

Bland annat innebär det nya partnerskapet att Rungsteds hemmaarena byter namn från Saxo Bank Arena, den tidigare huvudsponsorn, till Bitcoin Arena. Matchpucken kommer även att smyckas med bitcoinloggan.

Mest intressant av allt är dock kanske upplägget kring Rungsteds framtida utbetalningar till Nikolaj Rosenthal. Den 26-årige forwarden, känd som en flitig mål- och poänggörare, kommer att få sin lön – i bitcoin.

Samtidigt finns det inskrivet i kontraktet att lönen är säkrad – oavsett hur kursen utvecklar sig. Svängningarna i bitcoin har varit ytterst stora och skett ofta. I år är bitcoin dock upp omkring otroliga 1 600 procent totalt sett och handlas i nuläget för omkring 17 000 kronor, uppger DI Digital.

”Visar hur långt bitcoin har kommit”

Bitcoin Suisse startades 2013 och har sitt huvudsäte i staden Zug. Dansken Niklas Nikolajsen var med och grundade bolaget. Han började investera i bitcoin 2011.

Nu sägs han ha en förmögenhet värd närmare 1 miljard kronor, enligt DI Digital som hänvisar till uppgifter från norska E24. Niklas Nikolajsen berättar att deras intåg är det första i sportvärlden av kryptovalutakaraktär.

– Det visar hur långt bitcoin egentligen har kommit. Det är ju intressant att när de klassiska bankerna lämnar, rycker vi in. Jag kommer dra på smilbanden varje gång sportkommentatorn kommer säga "nu går vi till bitcoin arena" när sändningen byter till en match i Rungsted, säger han.

Svenska inslag

I femteplacerade Rungsted Seier Capital (http://www.eliteprospects.com/team.php?year0=&team=140) finns så många som fem svenska spelare.

Målvakten Kevin Lindskoug, med ett hockeyallsvenskt förflutet i bland andra Rögle och Björklöven, och forwarden Mattias Persson, som inte minst har spelat i SHL med Malmö Redhawks, är de som sticker ut mest.

Återstår att se om någon av de två, eller någon annan av klubbens lirare, kommer att göra Nikolaj Rosenthal sällskap och få betalt i bitcoin i framtiden.

Dela med dig