Du är här

2017-09-14

Hockeystjärnans bästa börsråd: "Det måste sparare utnyttja"

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 4 2017.

Över 180 NHL-matcher och tre VM-medaljer på meritlistan. Här ger Aktiespararnas egen hockeystjärna Mattias Weinhandl sina bästa spartips – och berättar om hur aktier och investeringar hjälpt honom genom en svår period.

Många känner nog igen namnet Mattias Weinhandl. Ljungby­sonen gjorde sig ett stort namn som ishockeyspelare. Han var en flitig mål- och poänggörare under flera säsonger i elitserien/SHL, noterades för över 180 matcher i NHL och hann med att vinna tre VM-medaljer iklädd den blågula landslagströjan.

Men vad alla kanske inte vet är att den tidigare stjärnforwarden är väldigt aktie- och ekonomi­intresserad och följaktligen medlem i Aktie­spararna.

– Jag har varit med länge i en bra organisation i olika omgångar. Aktiespararna har kompetenta och skickliga medarbetare som förser oss småsparare med goda kunskaper. Det är viktigt att få ta del av bra information för att kunna lyckas med sina investeringar, säger han.

Olyckan födde intresset

Weinhandl, som i dag är 36 år gammal och bosatt i Linköping där han driver en restaurang samt ett skyltföretag, fattade tycke för aktier i tidig ålder. Skador kom att förfölja honom under hela hans ishockeykarriär. Det var just en otäck sådan, när han fick en klubba i ögat i samband med en juniorlandskamp 1999 och förlorade omkring 90 procent av synen, som blev starten på hans aktiekarriär.

– Jag fick en summa försäkringspengar i samband med skadan. Dessa ville jag förvalta på ett bra sätt. Jag hittade aktier, och kände direkt att det var något för mig. Sedan kom jag igång med mitt sparande. Till viss del tack vare hjälp av rådgivare.

Hur påverkade ögonskadan dig?

– Det var jättetufft, så klart, att bli av med så pass mycket syn i en så ung ålder. Men jag lärde mig att anpassa mig och blev knappast en sämre spelare av det. Det är fantastiskt att se hur kroppen kan anpassa sig och utvecklas.

Vilka typer av bolag gillar du att investera i?

– Stora, svenska kvalitets­bolag är ett tema som jag alltid har uppskattat. Inte minst investment­bolag. De flesta av dem har ju haft en fin utveckling på sistone. Jag vill se att det är ägare och ledning av kött och blod som vill det bästa för bolagen. Sedan gillar jag även att investera efter index i viss mån, säger Mattias Weinhandl, och fortsätter:

– Det betyder mycket att få in diversifiering i portföljen. Jag gillar att investera långsiktigt och tycker att det är rätt tänk att använda för att lyckas. Sedan har jag en lite mindre portfölj som jag förvaltar mer aktivt. Mest för att jag tycker att det är roligt.

wysiwyg_image

Mattias Weinhandl utanför sin restaurang Stångs Magasin i Linköping. Foto: Pelle Johansson/Östgöta-Correspondenten.

Går på möten i lokalavdelning

Då och då händer det att Mattias Weinhandl deltar på Aktiespararnas lokalavdelning i Linköpings möten.

– Det är alltid väldigt givande att besöka dem. Jag har haft intresset länge. Det var viktigt för mig att ha något vid sidan av hockeyn även under karriären. Jag försöker att hänga med i det som sker på marknaden och läser väldigt mycket. Anders Haskel (som skriver i Aktie­spararen) har en filosofi som jag gillar mycket.

2011 inledde Mattias Weinhandl sin entreprenörskarriär i takt med att aktieintresset steg. Två år senare var ishockeymotsvarigheten över. En av flera hjärnskakningar i mängden satte punkt för fortsatt spel vid 33 års ålder.

– Jag kunde inte utsätta mig för sådana risker längre. Det var en jätte­tuff tid. Jag led av svår huvudvärk och mådde allmänt dåligt. Sedan var det mentalt tungt att inte få välja sitt eget avslut själv utan att huvudet och kroppen sa ifrån. Jag hade nog spelat än i dag om jag vore frisk.

"Effekten är fantastisk"

Men inget ont som, efter vissa om och men, inte för något gott med sig.

– Nu fick jag helt andra möjligheter, och kunde lägga mycket mer tid på aktier och entreprenörskap. Där hittade jag en väldig glädje. Jag tror knappast att jag hade varit lika inne på start up-scenen som jag är nu om jag fortfarande hade spelat hockey. Jag måste planera mina dagar på ett sätt som min kropp och hjärna klarar av och det är jag tacksam för.

Vad vill du ge för råd till investerare som vill bli framgångsrika på aktiemarknaden?

– Några snabba vägar till framgång finns, vilket jag fick lära mig inom idrotten, absolut inte. Det handlar om att kunna hantera motgångar, tänka smart och inte försöka slå marknaden alldeles för ofta. Visst, det behövs att man läser på och tar del av information från kunniga personer, men det gäller också att göra sin hemläxa och vara strategisk när det handlar om placeringar, säger Mattias Weinhandl, och ger ett sista tips:

– Ränta på ränta-effekten är fantastisk. Den måste en sparare lära sig att utnyttja.  

wysiwyg_image

H&M och Ericsson är två av Mattias Weinhandls favoritbolag.

Det här är Mattias Weinhandl

Född: 1 juni 1980 i Ljungby.

Meriter som ishockeyspelare (axplock): Tre VM-medaljer med Sverige, över 180 matcher i NHL samt tre SM-silver. Ihågkommen som mål- poängkung i både elitserien/SHL samt ryska KHL.

Klubbar (urval): Modo Hockey, Lin­köping HC, New York Islanders, Minnes­ota Wild, SKA St. Petersburg och Dynamo Moskva.

Gör i dag: Driver en restaurang, Stångs Magasin, samt ett skyltföretag, Welink, i Linköping. Har investerat i flera start up-bolag och agerar affärsängel i ett lokalt nätverk som heter LIAF (Linköpings affärsänglar).

Mattias Weinhandl om:

Sin investering i Ericsson: ”Jag gick in i bolaget i samband med IT-haussen runt 2000. Ericsson fick en skyhög värdering. Sedan var jag kvar i fallet och även i samband med nyemissionen. Det var en läxa som jag lärde mig. Ericsson har haft det tufft, men det är ett fint bolag. Ibland är det viktigt att se skillnad på bolag- och aktiekurs.”

Synen på H&M: ”Jag gillar verkligen H&M. Det är ett bolag i min smak. De har en ledning som klarar av att ta tuffa, obekväma beslut och tänker långsiktigt. H&M återfinns i min portfölj. Jag har även passat på att köpa på mig mer av aktien när den gått ned.”

Börsens fortsatta utveckling: ”Vi befinner oss i en högkonjunktur som jag tror kommer att fortsätta ett bra tag framöver. Men visst kan det bli skakigt längs vägen. Nu hotar politisk turbulens och
andra orosmoln i världen. Samtidigt går det inte få bättre avkastning någon annanstans än på börsen just nu i och med ränteläget. Det finns inget skäl att vara alltför pessimistisk.”

Sina satsningar i start up-bolag: ”Jag har gått in med pengar i ett tiotal olika bolag. Det är både viktigt och roligt att kunna bidra till deras bolag. Vi har en utmärkt scen för företagande och start up-verksamheter
i Linköping. Jag gillar att se människor och företag växa, och känner mig priviligierad av att kunna hjälpa till.”

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.