Högst volatilitet sedan Lehmankraschen – kraftigt ned på börsen
Stockholmsbörsen fortsatte ned på tisdagen under den högsta omsättningen sedan Brexit-beskedet och med de högsta volatilitetsnoteringarna sedan Lehmankraschen. Viss återhämtning skedde under dagen efter inledande kraftiga tapp, och Assa Abloy steg mot strömmen efter en stark rapport.
OMXS30 stängde ned 2,3 procent på nivån 1.512, vilket var ett något mindre tapp än i Frankfurt och London men i paritet med Paris.
Aktier för mer än 40 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen (genomsnitt i januari: knappt 17 miljarder), nästan i nivå med 44 miljarder den 27 juni 2016. VIX-indexet var stundtals uppe på sina högsta nivåer sedan Lehmankraschen. Efterhand avtog dock styrkan i den så kallade skrämselindikatorn något, och Dow Jones-indexet var ned relativt sansade 0,2 procent när Stockholmsbörsen stängde.
Mest omsatt i Stockholm var Nordea, som tappade 3,2 procent till 91:88 kronor och därmed är ned 7,5 procent sedan årsskiftet. Bankaktien är den som väger tyngst i OMXS30. Sektorvis kan noteras att även i Europa var banker och försäkringsbolag de som utvecklades svagast. SEB A blev indexjumbo i OMXS30 med minus 3,9 procent.
Handelsbanken backade 2,7 procent, medan Swedbank gick bättre än index efter sin bokslutskommuniké. Aktien backade 1,1 procent efter ett rörelseresultat som var 3 procent bättre än väntat trots en engångspost på kostnadssidan. Räntenettot och provisionsnettot var vidare 1 respektive 5 procent bättre än SME-konsensus, och utdelningen sänktes lite mindre än väntat.
Det rapportbolag i OMXS30 som gick tydligast mot strömmen var dock Assa Abloy, upp 2,4 procent efter bättre omsättning och resultat än väntat under det fjärde kvartalet.
Den avgående vd:n Johan Molin målade upp en ljus framtid i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, och utsagor om digitala lås och fingeravtryckssensorer - det sistnämnda till Reuters - kan ha medverkat till att även Fingerprint Cards avslutade dagen på tydligt plus, 2,5 procent, efter inledande tapp.
Axfood gick i motsatt riktning och föll 6,4 procent efter sin rapport. Här svek rörelsemarginalen förväntningarna på grund av bland annat e-handelssatsningar och strukturgrepp inom grossiströrelsen. Vd Klas Balkowbedyrade dock för Direkt att målet att överträffa 4 procent 2018 - något konsensus förväntade sig inför rapporten - består.
Kökstillverkaren Nobia lyfte 9,3 procent till 68:95 kronor med stöd av ett resultat som var något bättre än väntat, och därutöver en extrautdelning på 3:50 kronor jämte den ordinarie utdelningen på lika mycket.
Resurs steg 2,3 procent sedan nischbanken redovisat ett rörelseresultat om 371 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Väntat var 349 miljoner kronor enligt SME Direkts analytikerenkät.
Teknikhandelsbolaget Addtech backade 2,7 procent sedan ebita-resultatet för det tredje kvartalet landat på 190 miljoner kronor, under väntade 199 miljoner.
Butiksinredaren och H&M-underleverantören Itab lider av den skandinaviska butiksdöden och tappade 8,5 procent efter ett bokslut med sjunkande försäljning och kraftigt minskad underliggande rörelsemarginal, från 8 till 5 procent. På ett år har bolagets värde därmed halverats.