Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-23

Högutdelande favoritaktier: ”Godbitar”

wysiwyg_image

Sugen på att hitta bolag med hög direktavkastning?
Här är ett gäng aktier som ser ut att kunna ge fin utdelning i år.

– Men att enbart stirra sig blind på direktavkastningen i procent och ha det som enda köpargument är en riskabel strategi, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

Utdelning är en faktor som sparare gärna ser i sina aktier.

Ett antal bolag kommer att bjuda på en utomordentlig direktavkastning 2018.

Men Aktiespararens analytiker är tydlig med att det gäller att se ett större perspektiv när det handlar om att välja bra innehav i portföljen.

LÄS OCKSÅ: Investor höjer utdelningen

Alla drömmer om att hitta rätt typ av aktier. Bolag med hög direktavkastning, ett mått som är väl använt och räknas ut genom att utdelningen per aktie delas med aktiekursen, brukar vara eftertraktade.  Inte minst inför vårsäsongen – då flera bolag delar ut pengar till sina aktieägare.

Affärsvärlden har tagit en titt på vilka bolag som har den högsta direktavkastningen i nuläget. Listan, som blivit till med hjälp av Factsets analytikerprognoser, toppas av Nordea. Direktavkastningen ligger på 6,54 procent.

MISSA INTE: Dagens nya aktierekar

Samtliga fyra storbanker går in bland de tio främsta ”direktavkastningsaktierna”. Swedbank placerar sig som trea, med en direktavkastning på 6,40 procent, och SEB kvalar in som sexa. Handelsbanken ligger på sjunde plats. 5,78 samt 5,67 procent är siffrorna som gäller.

– Att bankerna delar ut så mycket pengar beror på en stark konjunktur, god lönsamhet samt en mycket begränsad rörlighet på bankmarknaden, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

”Riskabel strategi”

Christoffer Ahnemark menar att det finns risker förknippade med att bara titta på direktavkastningen för att få en uppfattning huruvida en aktie är något att köpa eller inte.

– Att enbart stirra sig blind på direktavkastningen i procent och ha det som enda köpargument är en riskabel strategi. Kom ihåg att utdelningarna betalas med kassaflödet och om inte intjäningsförmågan finns på plats kommer utdelningen med största sannolikhet justeras ned över tid.

SE ÄVEN: Analytikern: ”Tillväxtraket mot okänt mål”

Analytikern ser samtidigt flera intressanta inslag på listan som Affärsvärlden har sammanställt.

– Det finns en rad godbitar. Nordea och Swedbank sticker onekligen ut på listan. Bankerna gynnas av ett allt bättre affärsklimat i Norden, även om oro kring den svenska bostadsmarknaden finns. Andra bolag, som bilkedjan Mekonomen, har gjort många ägare besvikna de senaste åren. Men nu handlas aktien till en hög direktavkastning och det finns en viss uppköpspotential. Men frågan kvarstår om det verkligen har bottnat för Mekonomen, säger Christoffer Ahnemark.

Experten har även fattat tycke för två dagligvarujättar på börsen.

– Utanför listan gillar jag ICA Gruppen som kommer höja utdelningen till minst 11 kronor per aktie. Även sektorkollegan Axfood är en stabil utdelningshöjare. Aktierna är inte billiga, men uthålligheten i utdelningsnivån är klart attraktiv, säger Christoffer Ahnemark.

YTTERLIGARE LÄSNING: Proffset ser börsuppgångar – i elva år

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.