Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-10

Högutdelare på andra sidan Östersjön: ”Möjligheter till fin kursutveckling”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2020

Skog, verkstad och teknik.
Det kryllar av intressanta bolag på börsen i ett ­diversifierat Finland.
– Det finns goda möjligheter till fortsatt fin utveckling, ­säger Markus Larsson, vd och fondförvaltare på Fondita.

Känt för sina tusen sjöar, musik av det tuffare slaget och ett framgångsrikt ishockeylandslag. Fin-land både berör och imponerar. Sveriges grannland i öst tvingades dock fira sin 102-åriga självständighetsdag i ett politiskt kaos den 6 december 2019. När krutröken lagt sig stod landet med en ny regering och sin yngsta premiärminister någonsin i 34-åriga Sanna Marin.

– Efter en positiv start måste regeringen nu ta itu med de stora frågorna, framför allt när det gäller sysselsättningen, säger Kjell Skoglund, vd för Finsk-svenska handelskammaren.

Exportinriktat land

På senare tid har den finländska BNP-prognosen skruvats ned. Det väntas bli en tillväxt på 1,5 procent för 2019 som sedan saktar in åren efter. Finland är, likt Sverige, ett exportinriktat land som är i behov av välfungerande världsekonomi. Trots negativa underströmmar i den globala handeln, har börsen i Helsingfors tuggat på. OMXH25, Finlands motsvarighet till Stockholmsbörsens OMXS30-lista, steg nära 14 procent under 2019.

– Fastighetssektorn har gått starkt hjälpt av att man väntar fortsatt låga räntor, samma med hög­utdelande konsumentaktier och hälsovårdsaktier. Finans har kommit tillbaka lite på positiva sidan med hjälp av Nordea, som väger tungt i index, efter att kostnadsbesparingar annonserats, säger Cecilia Auvray, som fram till årsskiftet förvaltade Handelsbankens Finlandsfond.

Värt att notera är att välkända telekomjätten Nokia, Ericsson­konkurrenten som är en tung pjäs på OMXH25, hade ett blytungt fjolår och backade nära 35 procent efter att ha svarat för resultat­besvikelser och ställt in utdelningen i närtid. Det satte avtryck på index vilket även Investor­delägda Wärtsiläs kursfall på 28 procent gjorde.

Markus Larsson är vd och fondförvaltare av bland annat Finlands­fonden, som han styr ihop med Marcus Björkstén, på finlandssvenska fondbolaget Fondita.

– Det finns flera finländska bolag som ligger rätt i tiden. Det handlar om skogsbolag som UPM-Kymmene och Fortum och Neste som håller på med energi respektive biobränslen. De har goda förutsättningar att dra nytta av trenden mot mer hållbara lösningar, säger han.

Markus Larsson anser att det finns gott om högkvalitativa bolag på Helsingforsbörsen, varav flera återfinns i Aktiespararens sammanställning av finländska kupongbolag.

– Bolagen är väldigt globala och har olika megatrender med sig. Det går att se i massvis av olika branscher. Det finns en stor blandning av cykliska och ocykliska bolag, säger Markus Larsson.

Vilka fler aktier är det värt att känna till som svensk små­sparare?

– Kone, en dominerande hiss­tillverkare i hela världen, är ett flaggskepp. Sedan är röntgen­fokuserade Detection Technology väldigt spännande. Det betyder mycket att ha bolag som är duktiga på innovation, säger Markus ­Larsson.

Utesluter inte sämre tider

Ingen av experterna som Aktie­spararen har pratat med utesluter att sämre tider kan vänta i Finland. 5,5-miljonerinvånarlandet tog mer stryk än sina nordiska grannländer i samband med finans­krisens utbrott 2008. Men än så länge uppvisar ekonomin motståndskraft.

– Det är lite förvånande att ekonomin inte påverkats mer negativt än den har. Finland är ju både exportberoende och tungt på ­verkstadsbolag och påverkas mycket av den globala industri­konjunkturen som i sin tur påverkats av handelskriget mellan USA och Kina, säger Cecilia Auvray, som konstaterar att statistik gällande vad bolagen tror om fram­tiden indikerar en svagare utveckling.

Kjell Skoglund framhåller ett annat orosmoln, mer specifikt på den demografiska spelplanen. Befolkningsökningen i Finland sker inte alls i samma takt som den gör i Sverige.

– På sikt riskerar försörjningsbalansen att bli en större utmaning för Finland. Det gäller även att skapa en större balans i den offentliga ekonomin eftersom den visat underskott, säger han.

Markus Larsson på Fondita betonar att de finländska börsbolagen sannolikt kommer att känna effekterna av ett mer dystert omvärldssentiment. Det är emellertid inte nattsvart, utan ljus­glimtar finns och de finländska bolagen är i bra skick.

– Det känns som om bolagen har bättre balansräkningar än ­tidigare och därmed har möjlig­heter att hantera en sättning bättre nu. De är hyfsat rustade, säger han.

Om perspektivet vidgas och blicken lyfts län­g­­re fram, finns det goda chanser för Finland att bryta ny mark och för dess börsbolag att skapa en stark avkastning. Kjell Skoglund menar att det finns en stark innovationskultur inom start up-sektorn.

– En bidragande orsak är att många före detta Nokia-anställda har grundat egna bolag där de ­arbetar vidare med teknologi­baserade tjänster och produkter. De stora bolagen har också en omfattande innovationsverksamhet, säger Kjell Skoglund och framhåller regeringens satsning att stärka innovationsklimatet gällande inte minst klimatförändringen och cirkulär ekonomi.

Skickligt på hållbarhet

Ulrika Orstadius, ny förvaltare av Handelsbankens Finlandsfond sedan 1 januari 2020, konstaterar att Finland är skickligt på digital­isering och hållbarhet.

– Finland är fortsatt ett mycket attraktivt land att investera i. Kort sagt ser vi mycket ljust på ­Finlands och finska börsens fram­tid. Det kan skaka i både världs­politik och finsk politik men finländarna kommer fortsätta uppfinna nya saker och driva företag på ett bra sätt även framöver, säger hon.

FAKTA

Tio exempel på finländska högutdelare (mätt i direktavkastning, procent):

Nordea: 9,2.

Sampo: 7,2.

Outokumpu: 5,2.

Tallink: 5,1.

Fortum: 5,0.

Neste: 4,9.

Metsä Board: 4,8.

Wärtsilä: 4,7.

Fiskars: 4,6.

TietoEvry: 4,5.

Fotnot: Baserat på föregående års utdelning. Data hämtad från Placera.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.