Aktiespararna

Högutdelaren kraschar efter analys

Av Göran Lind
9 juni 20232 min lästid
Kredithanteringsföretaget Intrum föll med som mest 15% under inledande handeln efter en analys av Dagens Industri med slutsatsen att kursen kan halveras.

”Med tanke på att nettoskulden i Intrum motsvarar 8,7 gånger det justerade rörelseresultatet kan rörelsevärderingen inte bli särskilt låg utan att värdet på aktierna blir noll”, skriver DI

Intrum är en av börsens mest blankade aktier, totalt är drygt 15% av aktierna i korta positioner.

Intrum är på ett år nu ner drygt 60%. Det finns flera orsaker till Intrums kräftgång. Intrum sysslar dels med ”klassiska” inkassotjänster, dels med förvärv och indrivning av portföljer med förfallna lån. Oron kring finansieringen av dessa portföljer har bidragit till kursfallet.

10 miljarder ska refinansieras

Enligt Intrums IR-chef Emil Folkesson har kredithanteringsbolaget cirka 10 miljarder kronor i obligationer och andra lån som antingen ska refinansieras eller amorteras inom de närmaste 18 månaderna.

”Vi kommer klara obligationsförfallen. Vi har en tillgänglig likviditet på 17 miljarder kronor och ovanpå det, kassaflöde från verksamheten”, sade Emil Folkesson tidigare till Aktiespararna.

Men om Intrum använder all tillgänglig likviditet till att amortera istället för att återinvestera i nya portföljer, tappar bolaget framtida intjäningsförmåga.

Dyrare finansiering är inte Intrums enda utmaning. Investerarnas förtroende för bolaget har naggats i kanten efter vd-byten, vinstvarningar och rapportbesvikelser. Intrums rapport för första kvartalet var ytterligare en missräkning där kostnaderna hade stigit snabbare än intäkterna.

Men det finns ytterligare en anledning till att blankarna förväntar sig fortsatt kursnedgång. Nordic Capital kontrollerar 32% av aktierna och det spekuleras i att riskkapitalbolaget måste sälja innehavet för att kunna stänga en fond, vilket skulle pressa aktien.

Dela med dig