Aktiespararna

Höjd pensionsålder: ”Viktigt att sparpengarna räcker livet ut”

Av Redaktionen
14 december 20173 min lästid

Känns det tungt att behöva jobba till 64?
Genom att ta tag i ditt sparande har du goda möjligheter att ta kontroll över din pensionering – och sluta jobba när du vill.
Här ger Aktiespararens experter intressanta tips till sparare.

En miljon är inte bara en möjlig målstolpe för ditt sparande – det kan också räcka till att gå i pension tidigare än den allmänna pensionsåldern.

MISSA INTE: Här kan du läsa Aktiespararens guide till hur du kan spara ihop till den första miljon.

Vill du ha möjlighet att sluta jobba tidigare är det hög tid att planera för detta redan nu. Nu väljer regeringen att höja den lägsta pensionsåldern i Sverige – från 61 till 64 år. Höjningen kommer att ske allt efterhand, och år 2026 kommer lägsta ålder för att gå i pension vara 64 år.

– Vi renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten, säger ministrarna Annika Strandhäll (S) och Per Bolund (MP), båda med i Pensionsgruppen, till Expressen

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg.

Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark är tydlig med att förändringarna kommer att påverka sparare. Han ser samtidigt fortsatt en möjlighet för sparare att lyckas bygga upp den nödvändiga buffert som krävs för att kunna gå i pension tidigare.

– Den främsta tolkningen som jag ser det är att mer och mer av ansvaret för ens pensionssparande förflyttas till individen själv och att man kan lita mindre på staten. Läser man mellan raderna betyder uppgörelsen att individer som vill gå i pension tidigare måste spara ännu mer och investera ännu klokare. Kort sagt, om du drömmer om en tidigare pension måste du ta ett större ansvar själv, säger han.

Vad är dina reaktioner på beskedet annars?

– Att spelreglerna förändras skapar en viss osäkerhet. Om pensionsåldern kan flyttas fram och tillbaka efter politikernas nycker vet man inte var det hela kommer att sluta. Risken finns alltid att pensionsåldern blir högre och högre enbart för att mildra framtida underskott i statsbudgeten. Det är allvarligt, säger Christoffer Ahnemark, och fortsätter:

– Att arbeta längre fungerar kanske för vissa yrkesgrupper, men för individer som har ett fysiskt utmanande arbete och/eller har oregelbundna arbetstider är en lägre pensionsålder lämplig enligt min mening.

Analytikerkollegan Carl-Henrik Söderberg anser också att det är viktigt att du tänker igenom konsekvenserna innan du säger upp dig och lever på sparpengarna i väntan på den allmänna pensionen.

– Vi lever allt längre. Det gäller att ha sparpengar som räcker hela livet ut. Annars finns risken att man måste återvända till arbetslivet som 80–85-åring, säger han.

Dela med dig