Aktiespararna

”Hur ska jag tänka när allt visar rött?”

Av Redaktionen
6 februari 20186 min lästid

”Hur ska jag tänka när allt visar rött?”

Sälja allt eller sitta still?
Börsfallet tog många sparare på sängen.
Missa inte råden från Sparmagistern Göte Brunassos chatt.
”Fortsätt spara, ha is i magen och sätt mål för ditt sparande”, skriver han.

Bjarne: Hej Sparmagistern! Med tanke på höga värderingar, lång börsuppgång och konjunktur som börjar visa tendenser på att ha toppat tycker du att man ska fortsätta köpa aktier för sina pengar? Eller ska man bygga kassa eller betala av sina lån?

Göte: Din fråga beror helt på hur lång sparhorisont du har. Vi ser rejäla nedställ på börsen, mycket på grund av lönestatistiken som kom in från USA. Har du en lång sparhorisont så kan du med gott samvete fortsätta spara och sprida riskerna i flera aktier och fonder. Om du däremot behöver ha pengarna inom ett till två år, kan det vara en god idé att börja minska ner investeringarna på aktiemarknaden och istället bygga kassa. Men jag tycker du ska följa börsens utveckling innan du tar ett beslut. Att spekulera om vart börsen ska ta vägen tar mycket tid och är ofta väldigt svårt. Fokusera på att analysera bolagen och om du spara för framtiden och tror på bolagen kan du fortsätta köpa.

Jämten Stefan: Jag har bestämt mig för att placera cirka 750 000 kronor som jag fått i arv. Utan någon större erfarenhet och kunskap inom området försöker jag läsa och ta del av råd och tips. Men samtidigt tycker jag det är svårt! Min placeringstid är fem år. Jag vill placera 250 000 i hedgefondern Brummer Multi-Strategy och 250 000 i Brummer Multi-Strategy 2xL och 250 000 i cirka tio olika stabila men inte övervärderade aktier, med utdelning på 3-5 procent.Vad har du för synpunkter?

Göte: Tyvärr kan jag för lite om just hedgefonder för att ge dig ett ärligt svar i denna fråga om den delen. Men jag tycker att du ska tillvara på denna fantastiska möjlighet som detta arv ger dig för framtiden. Skapa ett månadssparande av beloppet så att du sakta men säkert fördelar in pengarna i marknaden. Fördela månadskapitalet på minst tio till femton aktier i olika branscher. Självklart kan du komplettera med någon eller några fonder om de vill sprida riskerna mer eller nå andra marknader som du själv inte kan lika mycket om.

Lundeneva: Vad kommer att hända med H&M och Ericsson? Tyvärr lyckades jag inte med min timing och hann sälja i tid.

Göte: Jag tror Ericsson kommer få det svårt att vända i nuläget då mer och mer tyder på att 5G-nätet kommer ta tid att få stabilt. Innan H&M gör marknaden tillfredställd är risken stor att den negativa utvecklingen fortsätter. Självklart hoppas jag att dessa, rent historiskt fina svenska bolagen kommer upp på fötterna igen. Men i nuläget ser det riktigt dystert ut.

S: Jag har precis klivit in på aktiemarknaden med 80 000 kronor efter att ha sparat ihop 100 000 kronor. Jag har främst valt säkra och starka bolag men också några med högre risk. Efter två veckor så visar allt rött och jag är helt förskräckt. Hur ska jag tänka?

Göte: Det låter som du läst på Aktiespararnas egna regler för hur man sprider riskerna. Först vill jag ge en eloge för att du lyckats spara ihop 100 000 kronor, det ger mycket goda förutsättningar för framtiden. Viktigt är dock att du fortsätter spara så att kapitalet växer mer än bara med själva aktierna. Har du en lång sparhorisont och fortsätter månadspara så kommer ditt kapital över tid växa till sig fint. Men ibland går det ner och det måste vi acceptera. Det kan bland annat bero på att företagen inte levererar men det kan även vara så enkelt att många varit med på en fin resa i bolaget och nu väljer att sälja av.

Så för att göra ett långt svar kort. Fortsätt spara, ha is i magen och sätt mål för ditt sparande. Man måste vara beredd på att börsen går ner. Det vi dock vet är att börsen i snitt gått upp med ca 7 procent per år, sedan 1900-talets start.

Tjänstemannen: Jag befinner mig mitt i livet och har börjat spara med mål att gå i pension lite tidigare. Hur ska jag tänka när jag väljer fonder utifrån ett tidsperspektiv på omkring 20 år?

Göte: Vilket härligt mål du har. Underbart att höra! Eftersom du har en så pass lång sparhorisont är det viktigt att pengarna sparas i aktiefonder och inte räntefonder. Detta för att du ska ge pengarna bästa möjliga chans att förränta sig. Du ska alltid sprida riskerna och försöka finna billiga fonder. En indikator kan vara att finna fonder med låg förvaltningsavgift (0,4 eller lägre) samt breda fonder som gärna förvaltar över en hela kontinent. Att fördela pengarna på fyra fem fonder över fyra fem kontinenter ser jag som en bra strategi. Det bör dock sägas att om du finner en fond som är dyrare men som kan visa upp en historisk mycket bättre avkastning, behöver man inte vara främmande för denna.

Janne: Jag har inte särskilt mycket pengar kvar när räkningarna väl är betalda. Hur ska man spara om man lever med tighta marginaler?

Göte: Som jag alltid säger så är inte det viktigaste att spara mycket pengar. Det viktiga är att komma igång med sitt sparande och få in en vana att alltid lägga bort pengar när lönen kommer. Oavsett om det är 50, 100, eller 1 000 kronor som du kan spara så kommer det gör skillnad över tid. Låt pengarna få växa i lugn och ro. Får du löneökning, glöm inte att även öka antalet kronor som sparas i månaden.

Dela med dig