Aktiespararna

Tuffa börsklimatet slår mot svenskarnas förmögenhet

Av Elin Hanspers
5 december 20232 min lästid
Den negativa börsutvecklingen har gjort att svenska hushålls förmögenhet minskar, visar SEB:s sparbarometer.

Hushållens nettoförmögenhet minskade med 327 miljarder konor under det tredje kvartalet och uppgick vid utgången av kvartalet till 21 617 miljarder. Samtidigt sjönk bruttofömögenheten med 320 miljarder till 26 854 miljarder kronor.

Orsaken till nedgången är främst minskade aktietillgångar, på -3,6%, och räntetillgångar, -0,7%. Fastighetstillgångarna ökade dock, +0,7%.

”Det mesta på den ekonomiska dagordningen pekade i negativ riktning under det tredje kvartalet. En svag börs, avmattad bostadsmarknad och en räntehöjning från Riksbanken fortsatte pressa ner hushållens förmögenhet. Inför årets sista kvartal finns dock goda förutsättningar för att hushållen äntligen kan andas ut med något mer positiva börsvindar och en efterlängtad räntetopp”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Hushållens skulder ökade under tredje kvartalet med 7 miljarder kronor. På årsbasis sjönk ökningstakten jämfört med föregående kvartal från 1,2 till 0,7%. Det är första gången som ökningstakten har legat under 1%.

Räntekvot på 2008 års nivå

Räntekvoten, som visar hushållens räntekostnader som andel av disponibel inkomst, ökade med 25% under kvartalet till 8,1% - samma nivå som under slutet av 2008.

”Ränteläget är den enskilt viktigaste komponenten för att avgöra vart bostadsmarknaden är på väg. Hushållens räntekvot når nu den högsta nivån sedan slutet av 2008 och pressar ner hushållens vilja att ta på sig mer skuld till rekordlåga nivåer. Med en stundande ränteplatå, låg skuldbenägenhet och fortsatt urholkad köpkraft talar det mesta för att bostadsmarknaden bottnar först en bra bit in på 2024”, säger Américo Fernández.

Dela med dig