Aktiespararna

Ica nära brittiskt samarbete

Av Nyhetsbyrån Direkt
27 november 20172 min lästid

Det brittiska nätmatsbolaget Ocado är på väg att etablera ett "stort" samarbete med Ica i Sverige.

Det uppger branschtidningen Icanyheter i sitt senaste nummer i en artikel som återges av Icanyheters systertidning Markets på nätet.

"Det är ingen hemlighet att vi vill etablera oss i Skandinavien", säger Sverker Lindbo, som är affärsutvecklingschef på Ocado, till Icanyheter.

Bakgrunden är att ICA, enligt tidningens uppgifter, i början av hösten tog ett beslut om att etablera ett centralt plocklager, en så kallad dark store, i syfte att ge stöd till ICA:s onlinetjänst och hemleveranserbjudande.

Det är här samarbetet med Ocado på något sätt kommer in i bilden. Det brittiska bolaget har en kapacitet att skicka nästan 375.000 leveranser per vecka från sitt högautomatiserade centrallager i London.

"Enligt obekräftade uppgifter ska affären presenteras i början av nästa år", skriver Icanyheter som även gjort en rundringning bland Ica-handlarna då det kommit fram att ett centralt plocklager står högt på önskelistan. Handlare som citeras i artikeln menar att de lokala butikernas kapacitet och lagerutrymme inte räcker till för att hantera en allt större e-handelsaffär.

"Vi vet att det finns ett stort intresse från handlarna och det vore också en naturlig utveckling. Men även om vi öppnar en darkstore kommer vi fortfarande att se kombinationer av hur vi plockar varorna. Det vill säga, en blandning av centralt och lokalt plock", säger Magnus Rosén, affärschef för Ica Sveriges e-handel, till tidningen.

Varken Ica eller Ocado vill annars kommentera uppgifterna om samarbetet eller den eventuella affären mellan de två parterna.

Ocado, som är noterat i London, steg drygt 6 procent efter att uppgifterna om ett samarbete nått den brittiska aktiemarknaden under måndagen. Bolaget har ett marknadsvärde kring 1,5 miljarder pund, motsvarande 16 miljarder kronor.

Tidningen Icanyheter samt Markets ägs av Hakon Media som i sin tur kontrolleras av Icahandlarnas Förbund. Börsnoterade ICA Gruppen största ägare är just Icahandlarnas Förbund.

Dela med dig