Aktiespararna

Ilija Batljan: SBB:s tillväxt kan återupptas nästa år

Av Göran Lind
2 november 20223 min lästid
Aktiespararnas analytiker Robert Andersson intervjuar SBB:s vd Ilija Batljan. .
”Vi kan betala alla våra skulder och inte bara det, det åtgärder vi gör i år medför att vi kanske kan fortsätta tillväxten redan efter sommaren nästa år”, säger SBB:s vd Ilija Batljan i en intervju med Aktiespararna.

Batljan räknar med att man under fjärde kvartalet får in 13 miljarder i cash från fastighetsförsäljningar. Det bidrar till att SBB är i en stark position nästa år och att man under senare delen av 2023 skulle kunna börja växa igen efter årets reträtt med försäljningar av fastigheter.

Belåning sänks till 40%

”Försäljningarna betyder att vi kan sänka vår belåningsgrad från cirka 47% idag till 40%. Det betyder också att vi kommer in väldigt starkt i nästa år. En viktig komponent, som vi varit väldigt duktiga på, är att våra lån är relativt långa. Vår räntebindningstid är nu 3,4 år och även i ett scenario där basräntan stiger till 4,9% kommer vi snitta på en ränta 2,6% 2025. Samtidigt stiger våra hyresintäkter stiger med inflationen”.

Det är förändringen i KPI för oktober 2021 till oktober 2022 som styr hyrorna i samhällsfastigheterna nästa år. Med höga inflationstal på samtliga SBB:s fyra marknader – Sverige, Norge, Finland, Danmark – betyder det ökade intäkter.

”Det betyder att våra hyresintäkter ökar 500-600 Mkr nästa år. Vi har också ett par projekt som börjar bli färdiga nästa år vilket betyder ytterligare 200 Mkr i extra hyresintäkter”.

Ilija Batljan räknar också med att SBB:s rating uppgraderas efter fastighetsförsäljningarna är genomförda.

SBB-aktien har efter årets utförsåkning stigit kraftigt senaste tiden, senaste veckan över 50% på en vecka. En trolig förklaring är att kursen delvis drivs av blankare som täcker sina positioner, där ett motiv är SBB:s besked om att dela ut delar av bolagets bostadsfastigheter till a-och b-aktieägarna.

Kommenterar inte blankarna

Ilija Batljan vill inte kommentera blankarnas förehavanden.

”Jag blev morfar för några veckor sedan, det ger perspektiv. Jag kommer inte att kommentera blankarna något mer. Det är kärnverksamheten jag ska fokusera på”. Han framhåller att senaste rapporten visade ett förvaltningsresultat på 1 735 Mkr, vilket var bättre än väntat.

I rapporten meddelande också SBB att man utvärderar möjligheten att bilda ett bostadsbolag som ska delas ut till a- och b-aktieägarna. I bolaget ska motsvarande cirka 18 Mdr av SBB:s totala bostadsfastighetsinnehav på cirka 50 Mdr ingå. Genom att Ilija Batljan är största ägare i SBB kommer han också bli största ägare i bostadsbolaget.

”Jag kommer äga bolaget långsiktigt, jag har svårt att släppa de bolag som jag varit med och byggt upp”.

Beslut om utdelning av bostadsbolaget ska fattas av en extrastämma före årsskiftet, går det igenom där kommer bolaget också delas ut före 2023.

”Bostadsbolaget kommer att ha enbart banklån och lite högre belåning än SBB vilket är naturligt då bankerna har fastigheter i pant”, säger Batljan.


Se klippet här.

Dela med dig