Aktiespararna

IMF vill att Fed väntar med räntesänkningar till slutet av året

Av Finwire/Redaktionen
28 juni 20242 min lästid
Trots att den amerikanska inflationen närmar sig 2-procentsmålet borde Federal Reserve vänta till sent 2024 med att börja sänka räntan, skriver Internationell valutafonden, IMF, i en ny rapport.

"Med en ekonomi som tuffar på i en imponerande takt har USA inte betalat ett högt pris för de nuvarande penningpolitiska inställningarna (det vill säga i form av långsammare tillväxt, förlorade arbetstillfällen eller minskat arbetskraftsdeltagande). Detta ger ett betydande manöverutrymme inom ramen för Feds mandat om prisstabilitet och maximal sysselsättning", skriver IMF.

"Med tanke på de påtagliga uppåtriskerna för inflationen - som fick en stark relief av datautfallen tidigare i år - skulle det vara klokt att sänka styrräntan först när det finns tydligare bevis för att inflationen varaktigt återvänder till FOMC:s mål på 2 procent", fortsätter rapportförfattarna.

En anmärkningsvärd prestation

I sin rapport lyfter IMF fram att den amerikanska ekonomin stått för en "anmärkningsvärt" prestation under de senaste åren.

"Hysteresis-effekterna från pandemin uteblev och både aktivitet och sysselsättning överstiger nu förväntningarna före pandemin. Realinkomsterna minskade på grund av den oväntade inflationsuppgången 2022 men har nu stigit över de nivåer som rådde före pandemin", skriver IMF och pekar även mot att jobbtillväxten har varit särskild snabb.

IMF lyfter samtidigt att det finns betydande uppåtrisker vad gäller inflationsutsikterna. Bland annat kan en upptrappning av geopolitiska spänningar öka energikostnaderna, vilket skulle spå på kärninflationen

Organisationen släppte även nya prognoser för den amerikanska ekonomin. Privatkonsumtionen mätt i kärn-PCE väntas avsluta 2024 på 2,5 procent och 2025 på 1,9 procent. BNP väntas växa med 2,6 procent 2024 och 1,9 procent 2025.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig