Aktiespararna
Annons

Imsys stärker kassan för att fånga möjligheterna inom starkt växande nischer

20 juni 20234 min lästid
Med sitt nya anpassningsbara chip IM4000 vänder sig Imsys till de starkt växande marknaderna AI och edge computing för högspecialiserade tillämpningar inom förarassistans och säkerhet. Bolaget tar nu in pengar i en företrädesemission av units för att accelerera tillväxten och integrera förvärvet av ForensIQ One, verksamt inom det snabbt växande området digital forensik, med kunder från Argentina till Singapore.

Imsys är ett svenskt teknikföretag, som de senaste åren fokuserat på tillverkning av datorchip. Imsys mikrochip IM3000 möter samtidens krav på beräkningskapacitet anpassat för högspecialiserade tillämpningar. I ett fall handlar det om blixtsnabb partikelanalys av gas för en norsk börsnoterad kund. I ett annat fall handlar det om noggrann beräkning och övervakning av temperatur vid tillverkning av rotorsegel stora som fabriksskorstenar.

Som ett naturligt steg i utvecklingen av bolagets produkter har Imsys designat och producerat nästa generation av bolagets chip, IM4000 som lanserades i januari i år.

- Vi har fortfarande ett gäng kunder som köper vårt existerande chip IM3000. Med vår nya produkt IM4000 testar vi intresset och samlar feedback från kunderna. För oss är det bättre att börja skeppa och sen anpassa efter kundens behov och feedback, säger Jonas Wærn, VD på Imsys.

IM4000 är mer dynamisk än sin föregångare, då chipet går att uppgradera, anpassa prestandan på, konfigurera om och skräddarsy genom mjukvaran. Med dual core kan kunden dessutom göra fler simultana beräkningar. Chipet är framför allt anpassat för olika tillämpningar inom AI och edge computing, vilket innebär att beräkningen görs redan vid sensorn, snarare än att skicka datan för beräkning centralt.

Viktigaste kundgrupperna finns inom bilindustrin, inte minst med fokus på självkörande bilar, där Imsys chip exempelvis kan användas med en sensor i karossen för att beräkna avståndet till saker omkring bilen.

Parallellt med lanseringen av IM4000 har Imsys förvärvat ForensIQ One. Det är ett litet svenskt ingenjörsföretag som erbjuder tre produkter med enkla gränssnitt som underlättar bevishanteringen vid extrahering av data från digitala enheter. Med hjälp av ForensIQ Ones mjukvaruprogram kan utredare sammanfoga och presentera data från olika forensiska verktyg i ett användarvänligt gränssnitt och därmed sammanlänka digitala bevis, sortera information och möjliggöra mer träffsäkra analyser.

Nu vill Jonas Wærn använda Imsys hårdvarukompetens och expertis inom kod för att förstå och möta behoven hos slutkunderna i båda bolag bättre, samtidigt som ForensIQ Ones användarvänliga utformande väntas kunna lyfta Imsys produkterbjudande.

ForensIQ One har redan ett 80-tal kunder eller testinstallationer runt om i världen. ForensIQ Ones bidrag till omsättningen väntas utgöra en viktig del av bolagets tillväxt.

- ForensIQ One ligger cirka 12-18 månader före IM4000 i sin säljcykel och vi räknar med att det tar omkring 18-24 månader att få ut ett nytt chip och skala upp försäljningen. Därför tar vi nu in pengar för att kommersialisera bägge bolagens produkter, reglera köpeskillingen för förvärvet av ForensIQ One och minska skuldsättningen, säger Jonas Wærn.

Företrädesemission av units

- För varje aktie som ägdes på avstämningsdagen, erhöll innehavaren en (1) uniträtt. En (1) uniträtt ger rätt att teckna en (1) unit.

- En (1) unit består av tjugofem (25) nyemitterade aktier, trettio (30) teckningsoptioner av serie TO4 och trettio (30) teckningsoptioner av serie TO5.

- Teckningskursen är 1,25 SEK per unit, motsvarande 0,05 SEK per aktie. Teckningsoptionerna av serie TO4 och TO5 emitteras vederlagsfritt.

- Avstämningsdag den 9 juni 2023.

- Teckningsperiod för teckning av units pågår från och med den 13 juni 2023 till och med den 27 juni 2023.

- Vid full teckning i företrädesemissionen erhåller bolaget en emissionslikvid om cirka 46,9 MSEK, före emissionskostnader, varav högst cirka 12,3 MSEK kan komma att tillföras bolaget genom kvittning av del av säljarna av ForensIQ Ones fordringar på bolaget med anledning av förvärvet.

- Företrädesemissionen omfattas till cirka 44 procent av teckningsförbindelser.

Därutöver har emissionsgaranter åtagit sig att garantera upp till cirka 65 procent av företrädesemissionen.

Dela med dig