Aktiespararna

Industrin tillbaka i tillväxtzonen

Av Elin Hanspers
2 april 20241 min lästid
I mars steg PMI till 50,0 från 49,2 i februari, vilket är den högsta nivån sedan juli 2022. Utfallet kan jämföras med analytikernas förväntningar som låg på 49,5, enligt Bloomberg.

"Glädjande är att orderingången fortsätter att förbättras samtidigt som produktionsplanerna blivit mer expansiva. Det stärker bilden av en ljusare svensk industrikonjunktur, även om det går fortsatt trögt i flera av Sveriges viktigaste exportmarknader med Tyskland i spetsen", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Det största positiva bidraget står index för produktion för, följt av orderingång och sysselsättning. Samtidigt står leveranstider och lagerinköp ett negativt bidrag.

Vidare har industriföretagens inköpschefer blivit mer optimistiska i sina affärsplaner. Index för produktionsplaner steg till 59,3 - den högsta nivån sedan februari 2023 men under indexets historiska genomsnitt.

"Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i mars till 45,9 från 47,0 i februari. Pristrycket i industrin är fortsatt avtagande, vilket torde vara positiva nyheter för Riksbanken", säger Jörgen Kennemar.

Marknadsnyheter

Dela med dig