Aktiespararna

"Industrivärden har en tydlig strategi"

Av Redaktionen
18 april 20182 min lästid

BOLAGSBEVAKNING. Aktiespararnas vd Joacim Olsson om: Industrivärdens årsstämma. "Industrivärden har en tydlig strategi"

Hej Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Du har varit på Industrivärdens bolagstämma. Vad blev det övergripande intrycket?

– Bra. Industrivärden har en tydlig strategi som bland annat innebär att vara en långsiktig aktiv ägare i sina portföljbolag och på så sätt skapa värden. Samtidigt är bolaget en försiktig ägare och fokuserar mycket på att hålla en låg skuldsättningsnivå – 2017 minskade skuldsättningsgraden från 12 till 10 procent – och stå redo för nya förvärv eller stärkta positioner i befintliga portföljbolag när bättre köptillfällen uppstår, exempelvis vid en lågkonjunktur. 

Vad ser du på den negativa sidan?

– Möjligen kan jag tycka att portföljbolagen har för stort fokus mot verkstad och basindustri och att det borde ha varit möjligt att hitta åtminstone ett köpvärdigt bolag under 2017. Men som aktieägare kan man se Industrivärden som en basportfölj som sedan kan kompletteras med bolag med större tillväxtpotential.

Det finns även utmaningar i en del av portföljbolagen, som Ericsson, Skanska och möjligen även Volvo med en ny ägarbild, konstaterar Joacim Olsson.

– Att bolaget då fokuserar på dessa bolag istället för att göra förvärv på en högt värderad marknad är inte så konstigt.

Avslutningsvis, skulle du själv kunna tänka dig att äga Industrivärden?

– Ja, bolaget ingår faktiskt sedan flera år i min portfölj.

Dela med dig