Aktiespararna

Industrivärdens årsstämma

Av Bolagsbevakningen
18 april 20232 min lästid
Industrivärdens årsstämma har under många år letts på ett föredömligt sätt av advokat Sven Unger som elegant har slussat oss aktieägare genom dagordningen.

Tyvärr avled Sven Unger nyligen och Patrik Marcelius valdes att leda dagens stämma. Det är inte lätt att ta över efter en legendarisk företrädare, men alla, som er representant talade med efter stämman, ansåg att advokat Marcelius klarat uppgiften bra.

Styrelseordförande Fredrik Lundberg läste upp valda delar av det förord han skrivit i årsredovisningen. Därefter var det vd Helena Stjernholms tur att presentera Industrivärdens åtta innehav varav hon ägnade längst tid åt Alleimasom tillkommit efter utdelning från Sandvik. Alleima hade t o m en egen monter vid ingången till Grand Hotells vinterträdgård där stämman hölls. Vinterträdgården är en mycket vacker sal, utformad som en italiensk piazza med fejkade husfasader längs väggarna. Tänk så många vackra inredningar man får se om man gör sig besväret att delta i stämmor i de bolag där man har aktier. På Industrivärdens stämma fick man dessutom kaffe och en liten kaka!

Vd Stjernholm undvek att svara på vilka andra avknoppningar som kan komma ifråga i innehavsbolagen. En aktieägare ville att styrelsen skulle se till att Skanskainte ska salta vägarna på vintern, han hänvisades till att framföra detta på Skanskas stämma.

Thorvald Arvidsson torde vara en välkänd person för stämmobesökare i huvudstaden. Han har i många år drivit samma frågor; om jämställdhet mellan kön och etnicitet i styrelsen, om avskaffande av A- och B-aktier, ansvarsfriheten i Ericsson plus ett antal andra frågor som Thorvald ansett viktiga. Han är mångordig och yvig i sina anföranden, en hel del suckar hörs i församlingen när han tar till orda. I år kom en nyhet, han presenterade sig som Thorvald Tilman vilket fick Bernt Collin att ställa en ordningsfråga kring huruvida det var rätt person som talade. Thorvald ville gå i svaromål, men stämmoordföranden ansåg att denna fråga fick lösas utanför stämman. Bra, tyckte många aktieägare. I övrigt fick Thorvald artiga, men till intet förpliktigande, svar på sina frågor. Han kommer nog inte att ge sig.

Utdelning: 7.25 per aktie.


Bevakare och skribent: Leo Gillholm

Dela med dig