Aktiespararna

Inflationen backar – men mindre än förväntat

Av Annelie Östlund
14 juli 20232 min lästid
Robert Boije, chefekonom på SBAB.
Inflationen sjunker men analytikerna hade förväntat sig en större nedgång. ”Jag skulle gärna se att kärninflationen faller snabbare”, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB.

Inflationstakten sjunker och backade enligt KPI till 9,3 % i juni från 9,7 % i maj.

KPI, konsumentprisindex, mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, inklusive energipriser och ränteförändringar.

Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, uppgick till 6,4 % i juni. Det är en nedgång jämfört med maj då motsvarande siffra var 6,7 %.

Det är samtidigt högre än förväntningarna som låg på 6,1 %.

”I juni ökade priserna för en del sommarrelaterade tjänster. Till exempel så steg priserna för paketresor, utrikes flyg och biluthyrning”, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB i en kommentar.

Stigande räntekostnader för hushållens bolån bidrog med 3,1 procentenheter till inflationstakten enligt KPI.

Priserna för utrikes flygresor har ökat med 31,4 procent jämfört med juni 2022.

Från maj till juni steg elpriserna med 8,7 %.

Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi minskade från 8,2 % i maj till 8,1 % i juni. Förväntat enligt Infronts enkät var 7,9 %.

”Analytikerna hade förväntat sig en större nedgång. Men jag tycker man ska ta fasta på det positiva vilket är att oavsett vilket mått man använder fortsätter inflationen att falla”, säger Robert Boijechefekonom på SBAB, till Aktiespararna.

”Ett litet smolk i bägaren är att nedgången för den underliggande inflationen, kärninflationen som är rensad för ränteförändringar och energipriser, planar ut. Jag skulle gärna se att den faller snabbare.”

Dagens inflationssiffror kommer inte att förändra Riksbankens prognoser, menar Robert Boije.

”Blir det inte snabbare inflationsnedgång än så här tror jag det kommer att bli ytterligare en räntehöjning i höst.”

Marknadsnyheter

Dela med dig