Aktiespararna

Inflationstakten bromsar in klart mer än förväntat

Av Eric Emanuelsson
15 maj 20231 min lästid
Inflationstakten bromsar in mer än väntat i april. KPIF landar på 7,6% - förväntningarna låg på 7,9%. "Livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan november 2021, vilket bidrog till att inflationstakten gick ned i april", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Inflationstakten enligt KPIF, som inte påverkas av ändrade räntesatser för hushållens bolån, landade på 7,6% i april. Det är en nedgång från mars då motsvarande siffra var på 8,0%. Analytikerna hade förväntat sig att siffran skulle landa på 7,9%.

KPIF brukar ses som det måttet som Riksbanken anser vara viktigast, när de tar beslut om de ska fortsätta att höja räntan eller inte.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, ser morgonens inflationsbesked väldigt positivt.

"Inflationen överraskar - på nedsidan! Välkommet. Sätter Riksbankens sista (?) höjning i jun eller sep i viss gungning. Matpriser ger effekt. Vi är på rätt väg. Vår bedömning: utsikterna har förbättrats för fallande inflation senare i år.", skriver han på twitter.

Tittar man på det andra måttet, KPI - som räknar in stigande räntekostnader för hushållens bolån - så landade den siffran på 10,5%, vilket var en minskning från mars då den siffran var 10,6% .

SCB skriver i sitt pressmeddelande att stigande räntekostnader bidrog med 3,0 procententer till inflationstakten i KPI. Samtidigt sjönk priserna för livsmedel med 1,3% i april och drivmedelspriserna har sjunkit med 7% under det senaste året.

Det är första gången på 17 månader som priserna för livsmedel sjunker.

Det tredje och sista måttet, KPIF exklusive energi, minskade från 8,9% i mars till 8,4% i april.

Marknadsnyheter

Dela med dig