Aktiespararna

Inflöden på flera miljarder i aktiefonder

Av Elin Hanspers
11 december 20232 min lästid
Aktiefonder hade inflöden på flera miljarder under november.

Fonder uppvisade ett nettoinflöde på 8,5 miljarder kronor i november. Aktiefonder uppvisade nettoinsättningar på 4,2 miljarder kronor. Novemberbörsen gick också i dur. Värdet på Stockholmsbörsen steg med 9%, inklusive utdelningar.

”Äntligen fick de som sparar i aktiefonder se sina pengar öka i värde efter flera månaders negativ utveckling. Även om pengarna är långsiktigt investerade tror jag att det är viktigt för motivationen att fortsätta månadsspara, att börsen också studsar uppåt under längre perioder av svag marknad", , säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening, och fortsätter:

"Att Riksbanken lämnade räntan oförändrad har också gett många en förhoppningsfull andningspaus. Den högre räntenivån innebär samtidigt att fondsparare också väljer ränteplaceringar, som nu har en helt annan förutsättning än tidigare att skapa positiv avkastning.”

Störst var insättningarna i globalfonder, på 6,5 miljarder, följt av Nordamerikafonder, på 1,8 miljarder och Sverigefonder, på 558 miljoner. Indexfonder uppvisar också fortsatt stora inflöden, på 7,9 miljarder.

Inflöden i korta och långa räntefonder

Korta respektive långa räntefonder såg nettoinflöden på 3,7 respektive 2,9 miljarder kronor. I blandfonder gjordes nettouttag på 2,7 miljarder kronor och från hedgefonder uttag på 0,2 miljarder.

Hittills i år uppgår nettoinsättningarna i fonder till 54,7 miljarder kronor. Aktiefonder uppvisar insättningar på 75,5 miljarder.

Ökad fondförmögenhet

Den samlade fondförmögenheten ökade under månaden med drygt 260 miljarder kronor och uppgick vid månadens slut till 6 686 miljarder. Sedan årsskiftet har fondförmögenheten ökat med närmare 619 miljarder kronor.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig