Aktiespararna

Inför Spotifys stundande börsnotering: "Skilj på bolaget och på aktien"

Av Redaktionen
1 mars 20184 min lästid

Spotify på väg till börsen

Musiktjänsten Spotify har enligt Bloomberg News nu lämnat in ett prospekt inför en förestående notering på New York-börsen.

Aktierna ska enligt planerna handlas under kortnamnet "Spot".

Spekulationer om en nära förestående börsnotering av det svenska strömningsbolaget i USA har cirkulerat under en längre tid.

Marknadsvärde i nivå med Telia

Värderingen av Spotify uppgavs i slutet av januari i år vara cirka 21 miljarder dollar (cirka 174 miljarder kronor, i nivå med Telia) efter en stor investering av kinesiska Tencent.

Ansökan om notering i New York gäller en så kallad direktlistning, utan sedvanlig roadshow, och där de första kurserna för Spotify i stället sätts genom köp och säljorder på noteringsdagen.

Miljardintäkter och miljoner abonnenter

Enligt Spotifys ansökan hade bolaget 2017 intäkter på 4,99 miljarder dollar och 133 miljoner dollar i fritt kassaflöde. Vid årsskiftet ska bolaget ha haft 159 miljoner aktiva användare, varav 71 miljoner betalande abonnenter.

Resultatet för 2017 ska dock vara svagare: enligt Bloomberg News var årets rörelseförlust för musikbolaget 378 miljoner euro, motsvarande cirka 3,8 miljarder kronor.

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark, vad tycker du om Spotifys noteringsplaner?

- Att allt fler tillväxtbolag inom teknologibranschen letar sig till börsen är naturligtvis mycket positivt för marknadsdynamiken. Bara för några dagar sedan hörde vi om att molnbolaget Dropbox var på väg till börsen och att nu även det svenska tillväxtundret Spotify är på väg in i värmen är både spännande och roligt. 

Varför tror du fler lockas av en börsnotering?

- Att vara ett börsnoterat företag är utan tvekan en kvalitetsstämpel som bidrar med mycket positivt för bolaget och dess omgivning. Dels ökar den allmänna kännedomen om företaget och dels går det att kompensera medarbetare med prestationsrelaterade aktier på en likvid andrahandsmarknad. Även förvärv och kapitalanskaffning kan underlättas i en publik miljö. 

Om vi ser till själva bolaget, ska man köpa aktier i Spotify?

- Det är en till synes enkel fråga med ett svårt svar. Att ge generella råd är alltid vanskligt, men om du tror på affärsmodellen och bolagets långsiktiga förmåga att vända till vinst behöver det inte vara fel att köpa aktier i bolaget.

- Men i det korta perspektivet genererar rörelsen fortfarande underskott och den exceptionellt snabba användartillväxten har naturligtvis haft ett pris.

Skillnad på bolaget och på aktien

- Kom också ihåg att skilja på bolaget och på aktien. Jag tror att vi är många som uppskattar tjänsten och har appen på våra telefoner, men det innebär inte per automatik att aktien är köpvärd.

- Bolaget har absolut kommit en lång väg, revolutionerat industrin och är idag en global ledare inom musikstreaming med omkring 71 miljoner betalande användare.

- Risknivån i aktien är emellertid hög och du bör vara medveten om att branschen är snabbt föränderlig och att konkurrenterna inte sover

Men om man ändå vill vara med på resan. Hur gör man för att delta i Spotifys börsnotering?

- Det man kan göra är att köpa aktier den första handelsdagen eller vänta några månader tills den initiala "hypen" är över.

- Att tålmodigt vänta var också rätt strategi i exempelvis Facebook och Alibaba som inledde starkt, men därefter föll tillbaka som i sig skapade ett mycket attraktivt ingångsläge.

- Liknande tendenser har vi även sett i Snapchat, Twitter och GoPro. Initial hype, men därefter kursras. Dock har dessa aktier inte återhämtat sig likt Facebook och Alibaba har gjort.

Dela med dig