Inför torsdagens Riksbanksbesked: ”Investerare flyr den svenska kronan"
– Räkna inte med en starkare svensk krona, säger en riksbankskritisk Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.
Investerare bör avvakta mer övertygande signaler om att Riksbanken har inlett en normaliseringsprocess, anser Goldman Sachs.
Goldman-analytikern ser en "meningsfull risk" för att Riksbanken kommer att justera ned räntebanan med 3-5 punkter för fjärde kvartalet i år, och därmed skulle en räntehöjning i oktober vara utesluten.
Han ser också valet på söndag som en risk som knappast är stödjande för den svenska kronan. Den senaste tidens kronförsvagning beror enligt Michael Cahill mest på oro inom euroområdet som har lett till att euron har stärkts mot mindre valutor, och mindre på nervositet över det kommande valet.
"Det har inte skapats tillräckligt mycket värde i SEK för oss att rekommendera ett engagemang i valutan i detta läge. Investerare bör fortsätta att avvakta en mer beslutsam vändning från Riksbanken innan man involverar sig", skriver han.
Den svenska kronans svaga utveckling gentemot dollar och euro det senaste året.
Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen, hur ser du på den svenska kronan och Riksbanken?
- Vi kan konstatera att en minusränta i kombination med en global handelsoro och en inhemsk bomarknadsoro varit en cocktail som fått investerare att fly den svenska kronan. Osäkerheten kring valutgången ökar heller inte direkt kronans attraktionskraft. Om Riksbanken skulle överraska på torsdag med en mer hökaktig ton skulle det driva kronan uppåt men det är inte mitt grundscenario. Så jag skulle inte räkna inte med en starkare svensk krona i närtid.
Han fortsätter:
- Om vi ser till styrräntorna globalt sett till var världen befinner sig i konjunkturcykeln, är risken uppenbar att centralbankerna har begränsade medel att parera och stimulera ekonomin med hjälp av lägre styrräntor. Det är ett problem som i allra högsta grad berör Riksbanken. Att Riksbanken väljer att fortsätta med en negativ ränta när tillväxten ligger över tre procent och inflationen över Riksbankens egna mål förefaller minst sagt märkligt.
- Givet en potentiell bostads- och lånekris samt risken för en inbromsning av den globala konjunkturen borde räntan ligga betydligt högre än vad den gör i nuläget.