Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-17

Inför Volvo Cars notering: ”Kan bli nästa folkaktie”

wysiwyg_image

Om Volvo Cars skulle nå börsen tror Joacim Olsson att vi kan se en ny folkaktie träda fram.

–  Det är ju ett välkänt bolag med välkända produkter, samtidigt som det är ett av de större bolagen i Sverige, sa Joacim Olsson, till TT.

Biltillverkaren har under flera år diskuterat en börsnotering men tidigare i våras sa den kinesiska storägaren Geely att det inte kommer att bli av.

Några månader senare är tongångarna annorlunda och genom ett pressmeddelande sa Volvo Cars att de ska undersöka möjligheterna för en notering på Stockholmsbörsen under 2021.

"En potentiell notering kan vara ett logiskt nästa steg på Volvo Cars kapitalmarknadsresa och skulle göra det möjligt för nya aktieägare att delta i Volvo Cars framtid när företaget fortsätter sin omvandling till ett teknologidrivet, helt elektrifierat bilmärke.", löd pressmeddelandet.

Joacim Olsson anser att det hänger ytters på två saker som påverkar om noteringen kommer att bli verklighet.

–  Det ena är om ägarna tror att de kan få tillräckligt bra betalt. Det andra är om köparna tycker att det är ett tillräckligt bra pris. Men det är klart, det skadar ju inte att ha en vd som driver på.

Välkommet tillskott på Stockholmsbörsen

Joacim Olsson menar vidare att det hade varit bra om Volvo Cars noteras för att det visar att det är en välfungerande marknad och en attraktiv plats för dem som vill få tillgång till nytt riskvilligt kapital.

– Sedan har det varit ett ganska stort inflöde av tillväxtbolag och förhoppningsbolag och här kommer ett mer moget bolag, som även Hemnet är ett exempel på. Jag tycker att det är ett styrkebesked för Stockholmsbörsen, om det skulle bli så, säger han till TT.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.