Aktiespararna

”Ingen har större möjligheter”

Av David Flatbacke-Karlsson
7 augusti 201816 min lästid
Oncopeptides vd Jakob Lindberg. .

Oncopeptides aktie har rusat över 200 procent sedan börsnoteringen.
En avgörande fas 3-studie närmar sig för bolaget som vill ge patienter med obotlig blodcancer ett bättre och längre liv.
– Jag ser inget projekt som har större möjligheter att nå marknaden än vad vi har, säger läkemedelsbolagets vd Jakob Lindberg.

Den 20 februari 2017 gjorde Oncopeptides premiär på Stockholmsbörsen med en introduktionskurs på 46 kronor.

Ett och ett halvt år senare kan både den kliniska utvecklingen och aktieresan summeras som succéer.

I slutet av 2019 är planen att läkemedelsbolaget, som jobbar för att ta fram en medicin som ska ge personer med obotlig multipelt myelom (blodcancer som oftast sätter sig i ryggmärgen) i sen fas ett bättre och längre liv, ska presentera slutresultatet från den pågående fas 3-studien som avgör huruvida Ygalo kan ansöka om marknadsregistrering för ett godkännande och sedan kan börja säljas.

– Jag ser inget läkemedelsprojekt på Stockholmsbörsen som har större möjligheter att nå marknaden än vad vi har, säger vd Jakob Lindberg till Aktiespararen.

Han grundar sin slutsats på hur resultaten såg ut i fas 2-studien, kallad O-12M-1, där finala resultat presenterades i december 2017.

– Det finns två olika typer av biverkningar. Det finns siffror, data på ett papper, som läkaren tittar på, och sedan finns det sådana som påverkar patientens liv och gör det riktigt surt. Det kan handla om illamående eller trötthet. Vi hade väldigt få av det senare. Det gick tydligt att se att vi adderade både tid och bidrog till ett större välmående.

Oncopeptides bestämde sig för att gå till börsen under andra halvan av 2016. Bolaget hade klarat av de prekliniska stegen och hade de första kliniska resultaten med positiva indikationer och tog in 700 miljoner kronor.

– Vi hade aldrig kunnat resa det kapitalet själva, så därför gick vi till aktiemarknaden, betonar Jakob Lindberg.

Men det var ingen självklarhet att Oncopeptides skulle gå i den riktning som bolaget har tagit.

– När jag kom in, hösten 2011, var bolaget i oerhört dåligt skick och nästan i fritt fall. Det var stökigt och stödet från Karolinska Development (dåvarande ägaren) var oklart. Vi fick ta över gamla labblokaler som Karolinska tyckte var för dåliga för att använda.

I efterhand skrattar Jakob Lindberg, som alltid haft en förkärlek till läkemedelsbolag och är såväl utbildad läkare som ekonom och har ett mångårigt förflutet inom Wallenbergsfärens riskkapitalgren, åt minnet.

– Det fanns inga pengar att ta ut någon lön under ett och ett halvt år. De få pengarna som fanns skulle gå till forskning och utveckling. Jag tog en stor risk.

Vad fick dig att ändå bestämma dig för att satsa?

– När jag såg molekylen förstod jag att den skulle kunna fungera. Det gick att se på data. Sedan fanns det ju väldigt mycket att göra kring att styra upp själva bolaget.

Ovanlig form av sjukdomen

Jakob Lindberg ritar, med hjälp av IR-chefen Rein Piir, upp en karta över hur myelom utvecklas på en whiteboardtavla i de nya lokalerna på Luntmakargatan i centrala Stockholm. Det finns flera olika faser av den ovanligare formen av blodcancer.

Oncopeptides fas 3-studie är inriktad på de senare faserna, fas 5 och 6, men kan, givet positiva resultat i den pågående studien arbeta sig upp mot tidigare skeden av sjukdomen. Det handlar om att ge patienterna ett så långt och bra liv som möjligt på sluttampen. De flesta som insjuknar är mellan 65–70 år vid diagnos. Det tillkommer cirka 40 000 nya patienter i sen fas varje år, varav 25 000 i USA och 15 000 i Europa.

– Det verkar endast handla om otur när det kommer till att drabbas av sjukdomen. Marknaden i USA är mycket större. Därför är det extra viktigt att få ett godkännande av FDA (amerikanska läkemedelsmyndigheten), säger Jakob Lindberg.

Hur många extra år kan er medicin ge en drabbad individ?

– Vi har visat längst snittöverlevnad i sen fas. Det ser ut som om vi gör något gott för människorna. Däremot beror det lite på hur man mäter. Det brukar vara som så att det kommer nya läkemedel successivt som revolutionerar och hjälper till att förlänga tiden. Ett läkemedel kan generera tre–sex månader. Ett par år senare kommer ett annat och gör samma sak. Ge det 15–20 år så kanske så mycket har hänt att patienterna till sist dör av ålder i stället.

Fotbollsikonen Klas Ingesson drabbades av myelom. Efter hans död sörjdes VM 94-hjälten av ett helt land.

”Fruktansvärt tragiskt”

En som dock drabbades av myelom i betydligt yngre ålder var fotbollsikonen Klas Ingesson som inte minst gjorde sig känd som en nyckelpjäs när Sverige tog VM-brons i USA 1994. 2009 diagnostiserades den forne mittfältsstjärnan, född 1968, med den kroniska blodcancern. Han avled sedan den 29 oktober 2014. Blott 46 år gammal i hemorten Ödeshög.

Jakob Lindberg rekommenderar alla som vill förstå mer om hur myelom bryter ned kroppen att läsa Klas Ingessons memoarer ”Det är bara lite cancer”.

– Fruktansvärt tragiskt. Alla sade till honom att bara kämpa på och fortsätta att tro på sig själv, men någonstans visste han att det var en fajt som han inte skulle vinna.

Många patienter med obotlig myelom kan dock vara aktiva och leva ett relativt bra liv in i det sista.

– Jag skulle inte säga att det är positivt, men för många går det ändå att göra meningsfulla saker och att umgås med familjen nästan hela vägen. Man behöver inte bli uppäten inifrån. Vi har patienter som har bergsvandrat ena veckan och sedan avlidit veckan efter.

Ett exempel som går att ta är att just Klas Ingesson fortsatte att träna allsvenska Elfsborg nästan ända fram till slutet. Den 5 oktober, bara ett par veckor innan han gick bort, ledde han sitt lag i bortamatchen mot Örebro SK på Behrn arena från sidlinjen i sin rullstol.

– Han var ändå där och kunde göra det han gillade mest, trots att han var så pass svårt sjuk, säger Jakob Lindberg.

Utesluter inte uppköp

Jakob Lindberg anser att marknaden har uppskattat Oncopeptides tydliga kommunikation. Det ser han som en stor del bakom förklaringen till att aktien rusat över 250 procent sedan noteringen.

– Vi har levererat på det som vi har sagt och har fått marknaden att förstå vad det är vi sitter på. Sedan kommer det säkert att komma en dag när någonting blir försenat, men hittills har vi hållit våra löften.

Han tycker att investerare behöver bli bättre på att värdera läkemedelsbolag.

– I Sverige är marknaden lite omogen. Alla får liksom en värdering på mellan 800 miljoner kronor till 1,2 miljarder kronor oavsett var de befinner sig i sin utveckling. Det är konstigt lite spridning. Det är ju ungefär som om man skulle värdera en bil likadant oavsett om det är en Fiat Uno från 1991 eller en Porsche 911.

Bolag som Oncopeptides och Wilson Therapeutics, som nyligen köptes upp av amerikanska forskningsbolaget Alexion efter en succéartad börsutveckling, kan då växa in i sina fundamentala värderingar medan ett bolag som är i tidigare fas har lättare att falla, betonar Jakob Lindberg.

Marknaden behöver bli mer sofistikerad. Det går inte att sätta ett enhetspris. Det görs ju inte på verkstads- eller IT-bolag.

Är det annorlunda i USA?

– De är lite längre framme där, har fler noterade bolag och kan ha en annan syn. Branschen är mer mogen. I Europa är det generellt för få bolag på en enskild handelsplats. Men Sverige har ändå kommit väldigt långt. Det finns stora möjligheter genom att vi tidigare har byggt upp jättar som Astra och Pharmacia. Läkemedelssektorn är viktig här och har vuxit i antal bolag de senaste fem åren plus.

Många, bland annat DNB:s ansedde analytiker Patrik Ling och en av Oncopeptides större ägare i fonden Gladiators förvaltare Max Mitteregger, har jämfört Oncopeptides med Wilson Therapeutics. Jakob Lindberg förnekar inte att det finns intresse för att förvärva bolaget.

– Vi för kontinuerligt dialoger med andra bolag. Det finns många med mycket pengar och få produkter i branschen. Men vi koncentrerar oss på att kommersialisera det här själva. Det är det vi kan påverka. Om det sedan kommer in förslag är det klart att vi tittar på dem och ser vad som är bäst för både patienter och aktieägare. Slutligen är det en ägarfråga.

Ni tog in 314 miljoner kronor i en riktad nyemission i mars. Kan det bli fler framöver?

– Vi behöver resa pengar när vi kan. Det går inte att vänta tills pengarna verkligen behövs. Då kommer gamarna att börja cirkulera. Det ligger i aktieägarnas intresse. Jag märker att alla inte har förstått hur ett bolag utan operationellt kassaflöde behöver agera.

Bolagets möjliga marknad värderas till över 2 miljarder dollar.

Ser stor marknad

Jakob Lindberg värderar den potentiella marknaden för Oncopeptides till över 2 miljarder dollar.

– Det beror samtidigt på vilken beräkning du väljer att göra.

Då har Ygalo alla chanser att bli en blockbuster?

– Absolut. I alla fall sett till det traditionella begreppet (ett läkemedel som säljer för över 1 miljard dollar).

Något annat som talar för Oncopeptides är att bolaget är relativt ensamt inom sin nisch i nuläget, att vilja behandla patienter i de sista faserna av myelom, understryker Jakob Lindberg.

– Det finns fyra stora aktörer som dominerar myelom. Amgen, Cellgene, Takeda och Johnson & Johnson. Men de är fokuserade på de tidigare stadierna. Skulle vi däremot se att molekylen fungerade och började testa den på tidigare faser så blir ju läget helt annorlunda.

Nu ligger dock allt fokus på att ta fas 3-studien i mål.

– Mycket talar för att Ygalo fungerar. Vår data, som även inkluderar Horizon-studien, en pågående fas 2-studie, indikerar en god aktivitet på tumörer. Men det finns alltid en risk att saker går fel inom läkemedelsutveckling, säger Jakob Lindberg.

Han beskriver den stundande studien som en enormt stor aktivitet.

– Vi kommer att inkludera 150 sjukhus totalt. Både i USA, Europa, Israel och Sydostasien. Sedan är det en stor logistisk process. Du ska få med dig både läkaren och en svårt sjuk patient. Sedan handlar det om att få rätt etiketter, godkännanden och att få det att fungera.

Först mot senare delen av 2019 väntas Oncopeptides kunna presentera resultat från denna fas 3-studie kallad OCEAN.

– 2018 är ett jätteviktigt år för oss. Inte minst när det kommer till att rekrytera patienter. Det här är inget självspelande piano.

2020 är planen att Ygalo ska vara marknadsgodkänt och redo för försäljning.

– Det är aldrig 100 procent riskfritt. Men jag ser absolut framför mig hur vi kommer ut på marknaden. Sedan får vi se om det blir väldigt nischat eller mer brett använt bland patienter. Jag ser mer en risk av att vi kan sitta med ett läkemedel som får ett begränsat användningsområde. Så länge vi bevisar att vi är bättre än det som finns i dag kommer vår medicin att användas.

Du har investerat mycket själv i Oncopeptides?

– Jag har investerat allt jag äger och har i bolaget. Det är för att jag tror stenhårt på Oncopeptides, säger Jakob Lindberg.

Jakob Lindberg fotograferad på Oncopeptides huvudkontor i Stockholm.

FAKTA

Det här är Jakob Lindberg:

Född: 1972 i Stockholm.

Utbildning: Läste till läkare vid Karolinska institutet och forskade sedan. Tog även en ekonomexamen vid Stockholms universitet. Blev klar med utbildningarna 1997.

Karriär: Analytiker på Merill Lynch, 1997–1998. Konsult på McKinsey & Company, 1998–2001. Vd för Cellectricon AB, 2001–2004. Vice vd på Investor Growth Capital, 2004–2011, där han jobbade med investeringar i medicintekniks- och läkemedelsbolag. Vd för Oncopeptides från 2011 och framåt.

Andra uppdrag: Venture Partner på Investor, styrelseledamot i Affibody och Atlas Antibodies.

Jakob Lindberg om …

Volatiliteten i sektorn: ”Den har vi också fått känna på. En gång började det spekuleras om att data som vi skulle presentera på en konferens skulle vara svag. Det här ryktet på Twitter plockades upp. Vi visste att vi satt på stark data, men det kunde vi ju inte säga. Aktien föll 20 procent först och slutade sedan dagen 5 procent ned.”

Vikten av långsiktiga ägare: ”Vi har en jättefin ägarlista. Den innehåller bland annat Health Cap, Industrifonden, Gladiator, SEB Stiftelsen, AP Fonder, AFA och Swedbank Robur och flera icke svenska branchspecialister som exempelvis Oppenheimer Global Venture Fond. De har gjort en fundamental analys och har ett helt annat perspektiv än vad en mer kortsiktig trader har.”

Ett viktigt råd till sparare: ”Det är inte sunt att lägga alla sina ägg i en korg och satsa allt man har på ett läkemedelsbolag i tidig fas. Det är väldigt hög risk involverad.”

Att balansera affärs- och forskartänk: ”Med min bakgrund kan det verka som att jag har haft en plan hela tiden, men så har det inte varit. Det är bra att kunna hur båda sidor fungerar.”

Det här är Oncopeptides

Oncopeptides grundades redan 2000. Från början var det ett samarbete mellan Uppsala universitet och Karolinska institutet som byggdes runt en molekyl som Joachim Gullbo upptäckte.

Intensiteten steppades upp först när Jakob Lindberg tillträdde som vd i september 2011. 2012 tog Oncopeptides in 100 miljoner kronor för att börja studera vilka tumörer som Ygalo kunde hjälpa till mot.

I dag har Oncopeptides 40 stycken anställda och växer. 36 stycken sitter på huvudkontoret i Stockholm medan fyra stycken återfinns på USA-kontoret i San Fransisco. Bolaget har samarbeten med bland andra Uppsala universitet och Harvard University i USA.

Bolaget är inriktat på att ta sin molekyl Ygalo till marknaden för att ge patienter med obotliga blodcancern multipelt myelom, som oftast sätter sig i benmärgen, ett bättre och längre liv.

Ygalo fås intravenöst, via dropp, och tas en gång i månaden under ett 30-minutersintervall.

– Det är en jättefördel att det inte är så bökigt att ta, säger Jakob Lindberg.

Oncopeptides målsättning är att det ska gå att se slutgiltiga fas 3-resultat i tredje kvartalet 2019 och att läkemedlet ska vara marknadsgodkänt 2020.

Oncopeptides aktie är noterad på Stockholmsbörsen lista över mellanstora bolag, Mid cap, sedan februari 2017. Aktien noterades på 46 kronor och handlas drygt ett och ett halvt år senare för 154 kronor. Det innebär en uppgång på cirka 238 procent. Ett tag var aktien över 200-kronorsstrecket.

Dela med dig