Aktiespararna

Ingen stiltje på sommarbörsen

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
6 juli 20175 min lästid

Här kan du läsa den senaste uppdateringen av Korta Portföljen.

Allmän reflektion

Än så länge har det inte infunnit sig någon sommarstiltje på börsen. Nyhetsflödet har varit tämligen välfyllt och en rad intressanta händelser har inträffat i vår närhet (utanför Almedalen) och utomlands. Börsen har noterat en viss tillbakagång efter en tid av styrka, men nyheterna har på det stora hela tagits emot med ro.

På den geopolitiska arenan fortsätter spänningarna att öka. Situationen kring Nordkorea eskalerar snabbt, där en militär konfrontation mellan USA och Nordkorea ter sig alltmer sannolik – något som president Trump också har antytt i sin senaste retorik.

Även om de flestas huvudscenario är att en sådan konflikt i slutändan kan undanröjas, befarar vi att saker och ting kan gå fel förhållandevis snabbt.

Givet hur ansträngd situationen är behövs enbart en gnista för att dra igång ett mycket olyckligt händelseförlopp i Nord- och Sydkorea. Hur denna gnista kan tänkas gestalta sig är omöjligt att med säkerhet svara på – men det hindrar inte experter från att spekulera i alternativa scenarier. Vi överlåter emellertid den diskussionen till andra.

Ett nukleärt krig på den koreanska halvön har av uppenbara skäl ingen vinnare. Vi hoppas innerligt att en sådan händelseutveckling kan undvikas och att spänningarna kan få en fredlig lösning.

Även i Mellanöstern är den geopolitiska situationen pressad, där Qatar, som blivit diplomatiskt isolerad av Saudiarabien med flera andra länder, vägrar att vika ned sig trots saudiska ultimatum.

Situationen i Qatar är – likt konflikter i Mellanöstern brukar vara - både komplex och flerdimensionell. Länder som Iran, Förenade Arabemiraten, Egypten, Turkiet, USA, Israel med flera riskerar att dras in om en väpnad konflikt mellan Saudiarabien och Qatar gör sig gällande.

Om så blir fallet, risker vi att se ett oljepris som skenar och en tsunami av rädsla som sköljer över marknaden. Där är vi inte riktigt ännu, men alla sparare bör vara medvetna om riskerna som vi potentiellt står inför och positionera sig därefter.

Som ni redan vet är nivån av ”complacency” (bekvämlighet/belåtenhet i brist på ett ändamålsenligt svenskt ord) rekordhög – trots de uppenbara riskerna kring kärnvapenkrig och en konflikt i oljerika Mellanöstern.

Ingen av marknadens aktörer förväntar sig något annat än en fortsatt stigande börs ackompanjerat med en låg volatilitet, något som också återspeglas i den historiskt låga nivån i ”skräckindexet” VIX och den till synes eviga nedgången i priset på ädelmetallerna guld och silver.

Centralbankernas massiva interventioner - med ultralätt penningpolitik och monetära experiment - är en av de främsta förklaringarna till det lugna sinnestillståndet på marknaden. Regelbundna läsare av Korta Portföljen och tidningen Aktiespararen känner också till vår kritiska inställning till denna centralbankspolitik och vad vi bedömer att politiken i slutändan kommer att resultera i.

Veckans…

Vi kan heller inte låta bli att kommentera Trumps uppmärksammade ”retweet” på sociala medieplattformen Twitter på en wrestling-video för någon vecka. Videon har blivit en riktig ”snackis” runt om i världen.

I videon kan vi se hur president Trump hamnar i slagsmål med en individ som bär nyhetskanalen CNN:s logotyp för ansiktet. Videon finner ni här

I svenska och utländska medier har Trumps agerande fördömts och även vi är emot våld – men som vanligt saknas väsentlig kontext i nyhetsrapporteringen. Trumps ”retweet” hände i ljuset av att tre smygfilmade videos från ”Project Veritas” släpptes på YouTube.

I de olika videoklippen säger i princip olika producenter och medarbetare på CNN att ”hela storyn om rysk manipulation av amerikanska valet saknar bevis och i allt väsentligt är fabricerad för att få upp tittarsiffor”.

Inslagen bekräftar Trumps hållning som hela tiden har hävdat att CNN sprider ”fake news” (falska nyheter).

Kanske ligger sanningen någonstans mittemellan (vi har ingen åsikt i frågan) och som alltid överlåter vi tolkningen åt er läsare.

Ni finner videoklippen nedan.

Vi gör inga ändringar i portföljen i dagsläget

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig