Aktiespararna

Inget köpläge än - trots raset i aktien

Av Cristofer Andersson
10 augusti 20236 min lästid
Tidigare undre våren skrev vi om Nolato, vars aktie fram till dess hade tappat från toppnoteringen om 68,05 kr från den 2 februari till att handlas kring 55 kr under mitten av april, motsvarande en nedgång om 19 %. Vi bedömde utsikterna vara osäkra inför bolagets första kvartalsrapport den 3 maj, vilket också besannades. Bolaget har nu presenterat sin halvårsrapport och vi ställer oss frågan om en botten i aktien är nådd. 

Nolato, som är specialiserar sig inom utveckling av produkter som baseras på polymera material, har haft ett utmanade första halvår. Den fundamentala utvecklingen har även speglats i aktien, som sedan 1 januari är ned med 21, 61%.

Under årets första sex månader minskade omsättningen med 14,3 %, från tidigare 5 784 mkr till 4 954 mkr. Vidare minskade EBITA från 531 mkr till 391 mkr, motsvarande en procentuell utveckling om -26,3 %, och gällande dess marginal minskade nämnda med 1,3 procentenheter, från 9,2 % till 7,9 %.

Resultat efter skatt uppgick till 291 mkr, vilket är en tillbakagång om 25,5 % från tidigare 391 mkr. Slås resultatet ut per aktie uppgick det till 1,08 kr (1,45).

Det var emellertid inte bara negativa nyheter i halvårsrapporten, då kassaflödet efter investeringar, exklusive förvärv, ökade från tidigare 30 mkr till 178 mkr, mycket tack vare minskat lager och kundfordringar.

Affärsområdena

För det andra kvartalet förklarar vd, Christer Wahlquist, koncernens minskade nettoomsättning med att det är fortsatt låga volymer inom Integrated Solutions. Däremot bidrog Medical Solutions med en positiv omsättningstillväxt om 6 %, justerat för valuta. Förutom Invitrodiagnostik (IVD) visade övriga marknadsområden god tillväxt, medan förklaringen till IVD:s minskning förklaras med fortsatta lagerjusteringar. Medical Solution, vars EBITA-marginal stärktes till 10,1 % (10,0), stod för två tredjedelar av koncerners resultat under årets andra kvartal.

Som vi skrev i vår tidigare artikel fortsätter Nolato drabbas av British American Tobaccos dual soruceing-strategi, med vilket menas att tobaks- och nikotinbolaget inte har ett exklusivt samarbete med Nolato, utan beställer och köper även från andra aktörer. På det sättet kan de idka en prispress genom att spela ut aktörerna mot varandra. ”Omsättningsnedgången inom Integrated Solutions förklaras av det geopolitiska läget och en ändrad sourcingstrategi hos en tidigare betydande kund, som minskat kraftigt i omfattning”, skriver Wahlquist och redogör därefter för att flera kunder inom konsumentelektronik sett en minskad efterfrågan i slutkundsledet till följd av konjunkturavmattningen.

Försäljningen inom affärsområdet Integrated Solutions, där VHP-segmentet ingår, sjönk med 63 procent till 392 miljoner kronor andra kvartalet och ebita-marginalen försämrades till 4,1 procent (10,7).

Breddad kundbas och relativt stabila finanser

Att ha en relativt stor och därmed betydande kund är ett tveeggat svärd, vilket Nolato har fått uppleva det senaste året. Således har bolaget aktivt verkat för att bredda och diversifiera kundbasen. Ytterligare har bolaget ett fortsatt fokus på att minska kostnadsmassan samt öka effektiviteten och därmed stärka marginalerna.

Bolaget har tidigare haft en mycket stabil finansiell position och förvisso är den per sista juni inte dålig, men den har försämrats jämfört med 2022 års andra kvartal. Dels har försäljnings-, dels administrationskostnaderna ökat. Utöver detta drabbas bolaget av stigande räntor, som ökat från 2 222 mkr till 2 476 mkr. Kassa inklusive bank uppgår till 815 mkr, vilket är en minskning om 26,9 % från tidigare 1 115 mkr. Soliditeten är emellertid god och på stabila nivåer om 52,4 %, vilket är något över det tioåriga snittet om 50 %.

Studerar vi bolagets skuldsättning på rullande tolv månader uppgår den till 16,3 % och relativt EBITA är den till 1,3. Det är som tidigare kommunicerats inte kritiskt, men i och med nuvarande utmanande inflations- och räntemiljö är det av yttersta vikt att bolaget inte försämrar sin finansiella position.

Utsikter

Via sina olika affärsområden erbjuder Nolato olika exponeringar, som bidrar med stabilitet, vilket syntes under det andra kvartalet där Medical Solutions räddade koncernen från Integrated Solutions negativa utveckling. Kan Wahlquist med kollegor få bukt med sistnämnda och även fortsätta bredda kundbasen utan att förlora viktiga marginaler finns en uppsida i aktien – speciellt om vi ser hur pass starkt Medical Solutions utvecklas. Vad som även talar för aktien är att det framgent kommer bli lättare jämförelsetal.

”Det bör dock adderas att aktien handlas till en relativt hög värdering, P/E 21,41 och EV/EBIT 18,6, och att det således även finns en betydande, ny nedsida om Q1:an inte lever upp till förväntningarna.” Så avslutade vi vår senaste artikel om Nolato och sett till en aktiekurs om 42,84 kronor har värderingen nu kommit ned än mer och uppgår till P/E 19,5 och EV/EBIT 18,3. Det är förvisso en lägre värdering än i april, men ännu inte billig sett till historiken. Snittet de senaste 10 åren har varit P/E 19,9 och EV/EBIT 16,2.

Billigare, men inte billigt. Därtill en osäkerhet om bolagets största kund, affärsområdet Integrated Solutions samt marginalpress gör att vi ännu inte bedömer det vara ett köpläge i aktien. För den mer riskvilliga tillika långsiktiga kan nuvarande kurs vara aptitlig, men vi fokuserar mer på den befintliga ned- än potentiella uppsidan och tar det säkra före det osäkra och säger ”avvakta”.

Dela med dig