Aktiespararna

Ingves: Räntebanan är överspelad

Av Elin Hanspers
2 september 20221 min lästid
Att inflationen åter har stigit över Riksbankens räntebana gör att räntebanan från i juni är överspelad, sade Riksbankchefen Stefan Ingves under torsdagen.

Under torsdagen sade Riksbankschefen Stefan Ingves att den svenska inflationen är för hög och att Riksbanken kommer agera kraftfullt för att få ned den till på 2%-målet, rapporterar flera medier.

"Inflationen har kommit in högre än vi trodde de senaste två månaderna. I det avseendet är räntebanan överspelad i en eller annan form", sade han.

Riksbanken har redan höjt räntan två gånger i år. I juni höjdes den med 50 punkter och samtliga storbanker väntar sig en höjning om 75 punkter i september och ytterligare en höjning om 50 punkter i november.

Han sade att det är tydligt att räntan behöver stiga en hel del, men ville inte svara på om han ser en högre slutpunkt för räntehöjningarna än vad Riksbanken bedömde i räntebanan i juni.

Storbankerna har också valt att kommentera Ingves uttalanden, och menar att de alltmer pekar på en trippelhöjning i september.

"Riksbankschefen var klart hökaktig under ett framträdande igår. Stefan Ingves betonade att räntorna utan tvivel kommer att fortsätta upp och att Riksbanken behöver agera bestämt och kraftfullt. Tolkningen är att han därmed har bekräftat marknadens huvudscenario, att det kommer att bli en höjning med 75 punkter på septembermötet", skriver SEB.

Marknadsnyheter

Dela med dig