Aktiespararna

Ingves: ”Sverige mer sårbart nu än under finanskrisen”

Av Nyhetsbyrån Direkt
14 september 20181 min lästid

Sverige är mer sårbart nu än under finanskrisen. En bostadsmarknad i obalans, räntekänsliga och högt skuldsatta hushåll och den stora banksektorn är det som oroar mest.

Det säger riksbankschef Stefan Ingves i en intervju med TT.

"Det vill till att vi balanserar detta och att man på den politiska sidan förr eller senare är villig att vidta de åtgärder som behövs, så att skulderna inte ökar så mycket och så att vi får en fungerande bostadsmarknad", säger Stefan Ingves.

Han säger också att en arbetsmarknad där matchningen är ett stort problem. Och skolan, "som måste hålla en utbildningsnivå som är sådan att vi kan stå oss i konkurrensen".

Nästa stora kris kommer närmare för varje dag och han pekar bland annat på valutakriserna i Argentina och Turkiet, Italiens skuld- och bankproblem, Kinas dolda skuldberg, brexit och Trumpregeringens handelskonflikter som de största orosmolnen för tillfället.

"Vi tenderar alltid att säga att det är annorlunda nu. Sedan bygger vi upp de här expansiva skedena, där vi har enorma svårigheter att bromsa i tid. Vår egen bostadsmarknad är nästan ett typexempel på det", säger han.

Dela med dig