Aktiespararna

Insynsproffsets råd: "Var väldigt selektiv"

Av Redaktionen
9 oktober 20182 min lästid

Börsen kan vända ned redan efter Q3-rapporterna.
– På lång sikt betyder insidersentimentet att vi väntar oss en ganska stor nedgång, säger Erik Lidén, investeringsansvarig på Insiderfonder.

Men för några aktier är rådet att ta rygg på insynspersonerna – och slå till.

Ända sedan oktober i fjol har det varit köpfest bland börsbolagens insynspersoner, alltså ledadande befattningshavare med särskild insyn i ett visst bolag.

Inför den stundande rapportperioden har många av börsbolagens toppchefer passat på att fylla på sina aktieportföljer med placeringar i det egna bolaget.

– Det betyder att de positionerat sig positivt inför Q3-säsongen. Jag tror att de (rapporterna) kommer att komma ut väldigt bra, säger Erik Lidén, investeringsansvarig i Insiderfonder, till DI TV.

"Bör vara väldigt selektiv"

Men på lite längre sikt är Erik Lidén inte lika optimistisk inför insynspersonernas agerande.

– Vi väntar oss nog en ganska stor nedgång. I praktiken bör man vara väldigt selektiv den kommande tiden.

Inom banksektorn märks redan en tydlig trend bland insynspersonerna. När det gäller SEB, Swedbank och Nordea dominerar insynspersonernas agerande av försäljningar, enligt Insiderfonders kartläggning.

– Köpbolagen är Handelsbanken där Fredrik Lundberg varit aktiv och nischbankerna Resurs och Collector, säger Erik Lidén i DI TV.

Bilia och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) hör också till bolagen där insynspersoner gjort rejäla köp, vilket bådar gott.

Positiv till H&M

Erik Lidén tycker också att H&M:s huvudägare Stefan Persson är intressant, som sedan april 2016 via ägarbolaget Ramsbury köpt aktier för 24,5 miljarder till en snittkurs på 178 kronor.

– Tar du hänsyn till utdelningarna på de här nya aktierna så är han back 1 procent på investeringen. Dessutom tillkommer utdelningar på 670 miljoner i november.

Sammantaget Erik Lidén är positiv till H&M aktie och bedömer att Stefan Perssons förmåga att positionera sig rätt är underskattad.

– Nyckelpunkten är att H&M får ordning på kollektion, sänker butikskostnader och ökar onlineförsäljningen och framförallt minskar sitt gigantatiska lager. Då tror jag att det är en aktie som går från ”out of fashion” till högsta mode igen.

Dela med dig