Aktiespararna

”Intresset för sparande bara växer”

Av David Flatbacke-Karlsson
18 januari 20186 min lästid

Avanzas fjärde kvartal tar marknaden på sängen – och får aktien att stiga.
Rickard Josefsons första rapport som vd för nätmäklaren kunde inte blivit mycket bättre.
– Väldigt tillfredsställande, säger han.

Avanza slår igen 2017 på bästa tänkbara sätt.

Nätmäklarens aktie rusar omkring 17 procent efter att analytikernas förväntningar överträffats med råge.

Nye koncernchefen Rikard Josefson gläds stort – men blickar samtidigt in i en framtid fylld av förändringar med stor tillförsikt.

Tidigt på torsdagsmorgonen kom Avanza med sin redogörelse för det fjärde kvartalet 2017. Nätmäklarens rörelseresultat hamnar på 114 miljoner kronor medan de totala intäkterna stannar på 274 miljoner. Att jämföra med 95 respektive 253 miljoner kronor som var den samlade konsensusprognosen från analytikerkåren.

Avanza behåller även sin utdelning på 10,50 kronor per aktie. Här hade analytikerna räknat med en sänkning till 10,08 kronor per aktie.

– Det är väldigt tillfredsställande. Alla våra enheter har bidragit till utvecklingen. Vi ser ett mycket bra kundinflöde, fler antal gjorda affärer per dag, ett positivt inflöde till fondsparande, stigande fondprovisioner och att även Corporate finance har levererat, säger vd Rikard Josefson till Aktiespararen.

Avanza slår rekord rent kundtillväxtsmässigt i kvartalet. Antalet nya kunder växte till 42 500, och går att ställa mot 29 000 nya kunder i det fjärde kvartalet 2016. 25 procent fler affärer gjordes på Avanzas handelsplattform under 2017 än vad fallet var 2016.

– Intresset för sparande i aktier och fonder bara växer. Digitaliseringen får allt fler yngre att sätta sig in i ämnet. Det känns som om intresset sprider sig längre ned i åldrarna. Sedan har givetvis den starka utvecklingen på Stockholmsbörsen gjort att fler har fått upp ögonen för aktier och fonder. Visst, 2018 är inte många veckor gammalt, men vi fortsätter att se ett stort inflöde till aktier och fonder, säger Rikard Josefson.

Höjer ribban

Avanza passar på att höja sitt mål när det handlar om hur stor andel av nettoinflödet på sparmarknaden som bolaget ska ha. Nu är den långsiktiga ambitionen minst 10 procent i stället för tidigare angivna 9.

– Ibland har vi varit uppe på 11–12 procent av nettoinflödet. Det här kanske inte ser så märkvärdigt ut, men vi anser att det gäller att ha en fullt rimlig målsättning. 10 procent ska vi kunna ha.

Rikard Josefson lyfter även fram satsningen på Bolån+ som Avanza gör tillsammans med Stabelo.

– Vi har fått 25 000 ansökningar om att få ta bolån. Jag tvivlar inte det minsta på att Bolån+ kommer att bli en riktig succé. Frågan är bara hur stor den blir och hur fort det går.

Vad ser du för risker med ert bolån i och med läget på bostadsmarknaden?

– Jag anser att de är ganska låga. De som har hört av sig och vill ha våra bolån har ofta redan andra bolån hos andra banker som de har haft sedan många år tillbaka. Det handlar om att belåna 60 procent av bostaden till en redan klar ränta (1,29 procent), så jag känner att vi har bra koll på grejerna.

Aktien stiger

Avanzas rapport har fått aktien att klättra rejält på börsen. Kursen är upp så mycket som 17 procent vid tolvsnåret på torsdagen. För Rikard Josefsson, som ersatte Johan Prom som vd i nätmäklaren så sent som i början av november, kunde det knappast bli en särskilt mycket bättre start på sejouren i bolaget.

– Det är otroligt roligt att jobba här. Kulturen är fantastisk. Medelåldern på de som arbetar för Avanza är 34 år. Det finns en härlig framåtanda.

Vad vill du hälsa till spararna som äger Avanza-aktien?

– Vi fokuserar bara på att göra rätt saker som ska få Avanza att växa ytterligare. Något annat finns inte, säger Rikard Josefson.

FAKTA

Rikard Josefsson om:

Omtalade courtagekriget och prispress: ”Visst vill alla kunder ha så låga priser, courtage och avgifter som möjligt, men jag känner att de som använder vår plattform är ute mycket efter helhetsupplevelsen och att tjänsterna ska fungera väl. Sedan är det klart att vi alltid bevakar det som sker och är villiga att agera om det behövs.”

Färska sparroboten Avanza Auto: ”Vi har fått in 1 miljard kronor i sparkapital. Det är väldigt roligt. Avanza Auto är ett bra komplement för många i sitt sparande och en spännande produkt av dagens digitalisering.”

Konkurrensen från bland andra Nordnet: ”Vi har stor respekt för alla våra konkurrenter. Samtidigt ska vi inte stirra oss blinda på vad de gör. Det är bättre att vi koncentrerar oss på att leda utvecklingen.”

Handelstrenderna som kommer forma 2018: ”Cannabisaktier och kryptovalutor, så som bitcoin, lär fortsätta att vara heta. Sedan tror jag, som djurgårdare, mycket på Djurgården Hockeys aktie (skratt). Kanske är det dags för något eller några svenska storbolag att skapa intresse och få många nya ägare.”

Hur Avanza skyddar sig mot makroekonomiska risker: ”Det är klart att kraftigt stigande räntor skulle slå mot bolaget. Men det handlar om att bygga ett robust Avanza som klarar av den typen av utmaningar. Det har vi gjort förut. Så länge som konjunkturen är god och börsklimatet gynnsamt är jag inte orolig.”

Dela med dig