Aktiespararna

Investerare flyr till statsobligationer

13 mars 20231 min lästid
I spåren av finansiella stressen på marknaden som just nu råder väljer investerare att fly till statsobligationer.

Statsobligationerna rusar då investerarna väljer att minska risk men också på grund av ett skifte i förväntningarna på centralbanker i spåren av den finansiella stress som uppkommit på marknaden, skriver Wall Street Journal.

Räntan på den tvååriga amerikanska statsobligationen har idag sjunkit till 4,18 procent från 4,59 procent på fredagen. Räntan sjunker när priset på obligationen stiger.

För den tyska motsvarigheten ligger räntenedgången på omkring 48 punkter.

"Det finns en tydlig flykt till säkerhet på de europeiska obligationsmarknaderna", säger Shaniel Ramjee, förvaltare av multiassetfonder på Pictet Asset Management.
Krisen i SVB har sporrat spararna att flytta sina pengar från bankinsättningar till statsobligationer, säger Ramjee. "Detta är vad vi ser i hela Europa i dag. Det finns en viss rädsla för om de europeiska bankerna kan stå emot detta."

Investerarna har också justerat sin syn på Fed och ECB och tror nu inte att centralbankerna höjer lika aggressivt framöver. För Fed har förväntningarna ökat att banken kommer dra upp räntan med en mindre höjning på 25 punkter vid nästa möte den 21-22 mars. Dessutom har förväntningarna på marknaden när det gäller Feds toppränta sänkts till runt 4,5 procent från över 5 procent i mitten av förra veckan.

Dela med dig