Aktiespararna

Investerare såg köpläge i flera kursförlorare

Av Jessika Bouveng
5 juli 20232 min lästid
Böckerna för det första halvåret är nu stängda och under dessa sex månader har kunderna hos Nordnet köpt fallande knivar på börsen. Samtidigt har sparare valt att ta hem vinsten i flera kursrusare.

Överst på listan bland de mest köpta aktierna hos Nordnet finner vi en hel den blankarfavoriter. Bland annat har kurskollapsade SBB varit mycket populär. Nätmäklarens sparekonom Frida Bratt tror att investerare har valt att slå till i hopp om en möjlig uppstuds på små positiva nyheter.

Så sent som under tisdagen rusade aktien när det blev känt att SBB sålt hela innehavet i fastighetsbolaget Heba.

En annan blankarfavorit Intrum tar sig också in bland de mest köpta aktierna. Intrum är för tillfället en av de mest blankade aktierna på börsen där den höga skuldsättningen står i fokus. Aktien har rasat 40%, och här tror Bratt att sparare ser chansen att köpa en aktie på rea.

Men det är inte bara de stora förlorarna som lockar till köp under första halvan av 2023. Det länge stabila valet tillika investmentbolaget Investor fortsätter att utgöra basen i mångas portföljer.

Mest nettoköpta under årets första halva 2023:

Investor

Handelsbanken

SBB

SSAB

Volvo

Intrum

Hexatronic

Latour

Axfood

Tele2

Sparare kammade hem vinst i raketer

På den andra planhalvan bland de mest sålda aktierna finner vi istället aktier som rusat på börsen det senaste. Överst på listan finner vi folkaktien H&M.

” Nu är min gissning att det handlar om vinsthemtagningar efter ett oerhört starkt första halvår på börsen för H&M. En kombination av lågt ställda förväntningar och tron att bolaget är på rätt väg, men också kanske en boost för H&M som lågprisbolag i de tuffa konsumenttiderna kan ligga bakom kursframgången”, skriver Bratt.

Likaså tror hon att sparare satsat på vinsthemtagning i Evolution som gått oerhört starkt på börsen iår. Även amerikanska Meta Platforms har gått som en raket och många sparare har valt att kamma hem vinst.

Mest nettosålda under årets första halva 2023:

H&M

Evolution

Kindred

Meta Platforms

Electrolux

Netflix

Africa Oil

Swedish Stirling

Sensidose

Flat Capital

Fotnot: Sorterat på antal individer som nettoköpt aktien via Nordnets plattform hittills 2023.

Dela med dig