Aktiespararna

Investerarnas största orosmoln

Av David Flatbacke-Karlsson
18 september 20173 min lästid

Ett tydligt trendbrott går att se gällande vad investerare runt om i världen tycker vara den kraftigaste risken på marknaden.

En allt hårdare retorik och hot om kärnvapenkrig, en oberäknelig USA-president och en stornation som ska lämna EU.

Politisk osäkerhet kan ställa till turbulens på börsen, enligt ansedda institutionella investerare.

Det visar en rykande, färsk studie – som får ett markbrytande utfall.


”Har en större påverkan än på länge”

Varje år sedan 2013 har tyska försäkringsstorheten Allianz genomfört en studie som bland annat visar vad institutionella investerare världen över anser vara det största hotet mot marknadens framfart. Resultatet av 2017 års ”Risk Monitor”, som genomfördes i våras, ger en helt ny typ av resultat.

För första gången någonsin är nämligen politiska händelser det som upplevs vara den största risken, skriver Dagens Industri.

Tre av fem deltagare har svarat att en orolig omvärld har gjort dem mer riskmedvetna. Utfallet av det amerikanska presidentvalet, en oviss brexitprocess, där Storbritannien i slutändan ska lämna EU, och de allt kraftigare spänningarna mellan USA och Nordkorea lyfts fram som saker som gör fortsättningen extra oviss.


– Det markerar hur geopolitiska oroligheter påverkar investeringsbeslut. Finansiella marknader har aldrig agerat i ett vakuum, men geopolitik har nu en större påverkan på hur globala investerare beter sig än på länge, säger Neil Dwane, global strateg på Allianz, i ett pressmeddelande, enligt Dagens Industri.

Det här väcker också nervositet till liv

Andra aspekter som investerarna oroar sig extra mycket över är en nedgång i den globala konjunkturen och stigande räntor. Det här går att jämföra med slutresultatet i 2016 års studie där ett tapp i den globala konjunkturen var det som väckte störst oro till liv medan geopolitiska händelser hamnade först på tredje plats.

Noterbart är även att ett av förra årets mörka moln på marknadshimmelen nu tycks vara som bortblåst. Konjunkturen i Kina bekymrade många, men nu når den ekonomiska utvecklingen i stornationen i öst inte ens en topp fem-placering på investerarnas bekymmerslista.

Endast 29 procent av de medverkande investerarna från Europa oroar sig över den egna världsdelens politiska utveckling – trots de ytterst ovissa brexitförhandlingarna. I stället känner sig de europeiska investerarna betydligt mer konfunderade gällande geopolitiska faktorer, en svagare global ekonomi och höjda räntor.

FAKTA

Det här är Risk Monitor

Risk Monitor genomförs av Allianz Global Investors för att bland annat undersöka investerares största orosmoment för kommande år. Undersökningen görs varje år sedan 2013 och involverar 755 institutionella investerare, varav 250 från Europa.

Dela med dig