Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-24

Investering med rabatt och riskspridning: ”Fyller viktig roll”

wysiwyg_image

Näringslivsnestorn Fredrik Lundberg styr investmentbolagen Industrivärden och Lundbergföretagen.

Investmentbolag är en populär och framgångsrik sparform.
Flera hundra tusen svenskar äger aktier i tillgångsslaget.
– Sparare får tillgång till en portfölj av olika bolag och en riskspridning, säger Jörgen Wärmlöv, förvaltare av fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Investor, Industrivärden, Lundbergföretagen – och Latour och Svolder.

Det är några av de omtyckta investmentbolagen på Stockholmsbörsen.

Investmentbolag som grupp avkastade 600 procent under en 15-årsperiod jämfört med aktivt och passivt förvaltade fonders motsvarighet på 200 procent, berättade experten Marcus Fridell, som skrivit en bok på ämnet, för Aktiespararen hösten 2018.

LÄS MER: Så fungerar ett investmentbolag

Jörgen Wärmlöv, förvaltare av fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag, är inte överraskad av bolagens starka prestationer.

 – Investmentbolagen fyller en viktig roll genom att de är aktiva ägare. Vi tror det är viktigt att ha en tydlig ägare för att bolag ska kunna vara långsiktiga och verkligen kunna fokusera på värdeskapande över tid.

MISSA INTE: Därför ska du investera i investmentbolag

Sprider riskerna

Han beskriver Spiltan Aktiefond Investmentbolag som en passivt förvaltad fond som ger en bred exponering mot Stockholmsbörsen.

 – Fonden är tänkt att utgöra ett alternativ till en indexfond med målsättningen, till skillnad från ”vanliga indexfonder”, att över tid slå Stockholmsbörsen. Vi jobbar med fasta målvikter i fonden. Det innebär att fonden balanseras om löpande då vi justerar portföljvikterna i takt med att värdet på ett innehav förändras.

SE ÄVEN: Podcast: Så sparar du bäst i investmentbolag

Vad gör aktierna till bra placeringar för småsparare?

 – Genom att äga investmentbolag får du som sparare tillgång till en portfölj av olika bolag vilket ger riskspridning, till skillnad från att äga ett enskilt bolag i en specifik bransch. Dessutom får du tillgång till en aktiv ägare som utvecklar de underliggande bolagen i portföljen. Härutöver kan du ofta handla investmentbolagen med substansrabatt, understryker Jörgen Wärmlöv.

Jörgen Wärmlövs rekommendation är, precis som grundkonceptet i fonden, att äga flera typer av investmentbolag och att köpa på sig olika mycket i de olika bolagen beroende på hur de går för stunden. Om ett bolag blivit lite för upptrissat är det smart att köpa mindre och tvärtom.

 – Långsiktigt är det den strategi som jag tror på. Det är dessutom praktiskt för månadssparande.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investmentbolagsexperten: Håll koll på risken – undvik dubbelsmäll